Fatah: UAE od 2010. godine bojkotuje Palestinu

Potpisani su pojedinačni sporazumi između Izraela i UAE-a te Izraela i Bahreina (EPA)

Generalni sekretar palestinskog pokreta Fataha Jibril al-Rujub izjavio je da Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) od 2010. godine bojkotuju Palestinu.

U razgovoru za Palestinsku državnu televiziju, Al-Rujub je kazao da palestinski ambasador u Abu Dhabiju nije pozvan ni na jednu svečanost povodom obilježavanja nacionalnih praznika u toj zemlji.

Istakao je da zvaničnici Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) redovno zloupotrebljavaju pitanje Palestine za prikrivanje kriminalnih djela.

„Ali od danas nećemo više dozvoliti da ministar vanjskih poslova UAE-a Abdullah bin Zayed al-Nahyan i njihovi drugi zvaničnici koriste Palestinu za prikrivanje svojih izdaja i kriminalnih partnerstava“, rekao je Al-Rujub, prenijela je Anadolija.

Potpisivanje sporazuma o normalizaciji

Zvaničnici Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina sinoć su u Bijeloj kući potpisali sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Domaćin ceremonije zvaničnog potpisivanja sporazuma bio je američki predsjednik Donald Trump.

Pored Trumpa, ceremoniji su prisustvovali premijer Izraela Benjamin Netanyahu, ministar vanjskih poslova Emirata Abdullah bin Zayed al-Nahyan i ministar vanjskih poslova Bahreina Abdullatif bin Rashid al-Zayani.

Potpisani su pojedinačni sporazumi između Izraela i UAE-a te Izraela i Bahreina, a tri zemlje su potpisale i dokument nazvan „Abraham Accords“ (Abrahamov sporazum).

Izvor: Agencije