Facebook zabranio trolove iz Sjeverne Makedonije

Facebook
Iz Facebooka poručuju da su uklonili objave i reklame zbog kršenja njihove politike protiv organizirane mržnje (Reuters)

Facebook je zbog širenja dezinformacija o korona virusu zabranio korištenje svoje platforme za neke od sadržaja koje plasira stranica Natural News, ponajviše za one o teoriji urote napravljene u Sjevernoj Makedoniji i na Filipinima, javio je reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

Natural News jedan je od pokretača viralnog videa pod nazivom “Plandemija”, u kojem se lažno tvrdi da je korona virus dio složene vladine urote za kontrolu stanovništva s pomoću cjepiva.

Pogrešne su i tvrdnje da korištenje zaštitne maske povisuje rizik od dobivanja korona virusa.

Facebook je ustanovio da strani trolovi, poput onih u Sjevernoj Makedoniji i na Filipinima, opetovano stavljaju takve sadržaje na njegovu platformu.

Natural News pokrenuo je akciju protiv cijepljenja, kao i laži o štetnosti 5G tehnologije i Billu Gatesu.

Ti trolovi stavljaju na Facebook i sadržaje s drugih, sličnih portala, poput NewsTargeta i Brighteona.

Promocija lažnih terapija

U 25 godina postojanja Natural Newsa na tu su stranicu postavljene tisuće tekstova u kojima se odbacuju znanstveni pristupi liječenju bolesti, promoviraju se lažne terapije i šire teorije urote.

U takvim se tekstovima često napadaju znanstvenici, kojima se prijeti čak i nasiljem.

Usput se reklamira prodaja sumnjivih sredstava za mršavljenje ili znanstveno nedokazanih lijekova protiv raznih bolesti.

Natural News ima približno 3,5 milijuna posjeta mjesečno i često koristi podgrupe koje zasipaju društvene mreže zdravstvenim dezinformacijama.

Neke su od tih podgrupa ili trolova i u Sjevernoj Makedoniji.

Tijekom američke predsjedničke kampanje 2016, u Velesu u Sjevernoj Makedoniji bile su korištene slične grupe za širenje lažnih vijesti, što je financirala Rusija.

Izvor: Agencije