Facebook optužen da je obmanuo investitore

Facebook smatra da su navodi neosnovani (Reuters)

Američki federalni sud odlučio je da tvrtka Facebook, njezin direktor Mark Zuckerberg i desetak banaka moraju odgovarati na optužbe da je ta društvena mreža obmanula investitore u vezi sa svojim financijskim stanjem prije prošlogodišnje, 16 milijardi dolara „teške“ inicijalne javne ponude na burzi.

U svojoj odluci američki savezni sudac Robert Sweet s Manhattana je rekao kako ulagači mogu insistirati na tvrdnji da je Facebook iz svoje registracijske izjave izostavio materijalne informacije.

Facebook nije optužen za prevaru.

Facebook: Tužba neosnovana

Ulagači tvrde, među ostalim, da je Facebook morao otkriti interne projekcije o tome koliko bi povećana upotreba mobitela mogla smanjiti buduće prihode.

Prethodno je sudac Sweet ocijenio da ulagači imaju pravo i kad optužuju Nasdaq da je prikrio tehnološke probleme, zbog kojih su prvi dan trgovanja Facebookovim dionicama nastupile poteškoće u obradi.

Facebook je saopćio kako smatra da je tužba neosnovana i kako se raduje procesu u kojem će sve činjenice biti otkrivene.

U sudskim dokumentima optuženi tvrde da Facebook nije imao obvezu otkriti interne projekcije, koje su nazvali beznačajnim. Dodaju kako su financijski rezultati nadjačali projekcije.

Navode i kako su američki tržišni regulator i sudovi ranije zaključili da interne projekcije ne trebaju biti otkrivene prije inicijalne javne ponude na burzi, jer su “špekulativne i nepouzdane”.

Izvor: Agencije