Facebook: Nema dokaza o miješanju stranih aktera u američke proteste

Američki državni tužilac je rekao da strani akteri provode dezinformacijsku kampanju o protestima (Reuters)

Facebook je objavio da nije pronašao dokaze o koordiniranom vanjskom utjecaju na američke proteste putem te društvene mreže, nakon što je američki državni tužilac rekao da strani akteri provode dezinformacijsku kampanju.

“Aktivno smo tražili i nismo vidjeli strano uplitanje ili neautentično ponašanje koordinirano unutar zemlje koje cilja na ove proteste”, kazao je Nathaniel Gleicher, zadužen za strategiju Facebooka za cyber sigurnost, u razgovoru s novinarima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Želimo upozoriti ljude da ne nasjedaju na zaključke bez jasnih dokaza o vanjskom utjecaju”, dodao je.

‘Preuveličavanje na svaki način’

Američki državni tužilac William Barr rekao je u četvrtak da strane grupe vode dezinformacijske kampanje u jeku velikih protesta, čiji je okidač bila smrt Afroamerikanca Georgea Floyda prilikom nasilnog privođenja, poput ruske kampanje tokom predsjedničkih izbora 2016. godine.

“Neki od stranih hakera i grupa, koji su povezani s vladama, fokusirani su na ovu partikularnu situaciju u kojoj se nalazimo i pokušavaju je preuveličati na svaki mogući način”, kazao je Barr.

Gleicher je rekao da je Facebook obavijestio vladu o rezultatima.

Twitter je u petak odbio komentirati Barrovu izjavu.

Glasnogovornik Twittera rekao je da se poduzimaju proaktivne mjere prema koordiniranim pokušajima disrupcije javne rasprave o problemu.

Izvor: Agencije