Facebook i Instagram će vas upozoriti na nošenje zaštitne maske

'Kad ste u javnosti, prekrijte svoja usta i nos platnenom maskom', pisat će u poruci korisnicima Facebooka i Instagrama (EPA)

Facebook i Instagram su najavili proširenje svojih nastojanja za pružanjem pravovremenih i tačnih informacija svojim korisnicima u pandemiji korona virusa. Nakon što su predstavili informativni centar u kojem korisnici mogu dobiti informacije o korona virusu relevantne za područje u kojem se nalaze, novost je i da će korisnike upozoravati na potrebu za nošenjem zaštitne maske.

Upozorenje će se prvo pojaviti na samom vrhu zaslona korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je situacija s pandemijom korona virusa sve ozbiljnija, a potom i u onim dijelovima svijeta u kojima je nošenje maski obavezno, javljeno je iz kompanije. 

Tako će korisnici Facebooka i Instagrama, na vrhu svojih mobilnih zaslona vidjeti svojevrsno upozorenje i podsjetnik uz poruku “kad ste u javnosti, prekrijte svoja usta i nos platnenom maskom” te poveznicu na nadležna tijela koja se bave borbom protiv koronavirusa.

Informativni centri o korona virusu

Facebook je na svojim platformama osmislio informativne centre u kojima korisnici mogu pronaći korisne informacije o tome kako zaštititi sebe i ljude oko sebe od korona virusa, ali i ponuditi odnosno pronaći pomoć koju drugi korisnici nude u obliku nabave namirnica, lijekova ili jednostavno psihološku pomoć, prenosi PCpress. 

Facebook se do skoro borio da spriječi dezinformacije o korona virusu na svojim platformama tokom pandemije. Kompanija je dodala nove funkcije za pokušaj zaustavljanja poplave loših i lažnih informacija, uključujući upozorenje da se ljudi obavijeste kada su pročitali neki post koji je sadržao lažne informacije.

Izvor: Agencije