Oglasi

Facebook će zabraniti 'deepfakeove', ne i parodične videosnimke

Društvena mreža će zabraniti videosnimke izmijenjene pomoću umjetne inteligencije kojom su zamijenjena lica ili promijenjene riječi koje izgovara neka osoba.
Facebook je 2016. pokrenuo program provjere istinitosti sadržaja koji se objavljuje na njegovim stranicama i na InstagramuEPA

Facebook će zabraniti "deepfakeove", odnosno videosnimke izmijenjene pomoću umjetne inteligencije kojom su zamijenjena lica ili promijenjene riječi koje izgovara neka osoba, objavila je ta društvena mreža.

U odluci objavljenoj na blogu, Facebook navodi da će ukloniti videosnimke koje su izmijenjene na način da to nije očito, zbog čega mogu obmanuti korisnike interneta kada je riječ o izjavama neke osobe, a koje se izrađuje pomoću umjetne inteligencije, koja "miješa, zamjenjuje ili dodaje" neki sadržaj u video kao da je "autentičan", prenosi Hina.

Odluka se ne odnosi na "parodičan ili satiričan sadržaj" ili na videosnimke koje su montirane tako da su izostavljene riječi ili im je promijenjen redoslijed, precizira potpredsjednica Facebooka Monika Bickert.

Kršenje 'standarda zajednice'

Facebook će, također, nastaviti uklanjati audiovizualni sadržaj koji krši "standarde zajednice" i jako smanjiti broj pratitelja onih sadržaja koje vanjski kontrolori s kojima sarađuje, kao što je AFP, označe kao lažne.

Facebook je 2016. godine pokrenuo program provjere istinitosti sadržaja koji se objavljuje na njegovim stranicama i na Instagramu, u saradnji s vanjskim kontrolorima (Third party fact-checking), u kojem sudjeluje šezdesetak medija širom svijeta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.