F1: Lewisu Hamiltonu Velika nagrada Monaka

Trku u Monte Carlu je obilježio start po snažnoj kiši (EPA)

Britanac Lewis Hamilton u Mercedesu stigao je u nedjelju do prve pobjede u ovoj sezoni Svjetskog prvenstva Formule 1, nakon što je najbrže prošao 78 krugova Velike nagrade Monaka.

Utrku je obilježio start po snažnoj kiši i propuštena prilika Australca Daniela Ricciarda (Red Bull – TAG Heuer), koji je osvojio drugo mjesto.

Ricciardo je u utrku ušao s čelne startne pozicije, što je na uskim gradskim ulicama Kneževine Monako mnogo veća prednost na nekim drugim stazama.

Sve do ulaska u boks Ricciardo je djelovao nepobjedivo, a onda su mu “nož u leđ” zabili iz njegove momčadi.

Ekipa i gume za promjenu nisu bili spremni, Australac je nepovratno izgubio vrijeme, što je bilo dovoljno Hamiltonu za preuzimanje vodstva, koje nije ispustio do kraja utrke.

“Ne želim uopće komentirati utrku. Ne znam što se dogodilu u boksu. Zvali su me, trebali su biti spremni. Zeznuli su me drugu utrku zaredom. To stvarno boli”, rekao je razočarani Ricciardo.

Nico Rosberg i dalje vodi

Hamilton je Mercedesu donio pobjedu, a kako je njegov momčadski kolega Nico Rosberg završio tek kao sedmi, prednosti Nijemca u ukupnom redoslijedu pala je na samo 24 boda, iako je u prve četiri utrke djelovao nepobjedivo.

Hamiltonu je ovo bila prva pobjeda nakon prošlogodišnjeg slavlja na Velikoj nagradi SAD-a, a ukupno 44. u karijeri.

Treće mjesto osvojio je Meksikanac Sergio Perez u Force Indiji, tako da je Ferreri ostao bez postolja.

Sebastian Vettel je bio četvrti, a Kimi Raikkonen nije završio utrku, baš kao ni senzacionalni mladi Nizozemac Max Verstappen, pobjednik iz Barcelone.

Verstappen je utrku završio na istom mjestu te na isti način kao i subotnje kvalifikacije, zabivši se svojim Red Bullom u ogradu.

Rosberg je i dalje vodeći u ukupnom redoslijedu sa 106 bodova, dok je Lewis Hamilton došao do 82 boda; treći je Ricciardo sa 66 bodova.

Sljedeća, sedma utrka ove sezone, na rasporedu je 12. lipnja, a vozit će se na stazi “Gilles Villeneuve” u Montrealu za Veliku nagradu Kanade.

Izvor: Agencije