Oglasi

Evropski sud za ljudska prava: Nelegalni zatvori CIA-e u Litvaniji i Rumuniji

Obje zemlje su pomagale SAD-u u zlostavljanju osumnjičenika i to u nelegalnim pritvorskim centrima.
CIA je osumnjičenike držala u nelegalnim zatvorima i Litvaniji i Rumuniji prije prebacivanja u GuantanamoEPA

Evropski sud za ljudska prava je osudio Rumuniju i Litvaniju jer su pomogle američkoj Centralnoj obavještajnoj službi (CIA) da krši prava dvojice osumnjičenih članova Al-Kaide.

Amerikanci su uhapsili osumnjičenike Abu Zubaydah i Abd al-Rahim al-Nashirija nakon napada 11. septembra 2001. godine i prebacili ih u zatvor Guantanamo gdje se i danas nalaze, prenosi Fena.

CIA je privremene nelegalne zatvore napravila i u Litvaniji i Rumuniji.

Zlostavljanje osumnjičenika

Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da su obje zemlje pomagale Sjedinjenim Američkim Državama u zlostavljanju dvojice osumnjičenika i to u nelegalnim pritvorskim centrima.

Abu Zubaydah, porijeklom Palestinac koji je rođen u Saudijskoj Arabiji, smatra se jednim od bliskih saradnika bivšeg šefa Al-Kaide Osame bin Ladena, dok je Abd al-Nashiri vodio operacije u državama Zaljeva.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.