Evropski sud: ‘Ponižavajuće postupanje’ u zagrebačkom zatvoru

U zatvoru u Zagrebu osobe lišene slobode u istoj sobi jedu, spavaju i obavljaju nuždu (Jurica Galoi? / Pixsell)

Evropski sud za ljudska prava u četvrtak je objavio presudu kojom je utvrdio da su neodgovarajući uslovi smještaja zatvorenika u zagrebačkom zatvoru dosegli nivo „ponižavajućeg postupanja“. 

HINA prenosi da je sud u Strasbourgu zaključio da je podnositelj zahtjeva, Dušan Ulemek, u određenim razdobljima izdržavanja kazne na raspolaganju imao manje od tri ‘kvadrata’ ličnog prostora.

Podsjetili su i da su zabrinutost o uslovima smještaja u zatvoru u Zagrebu u svojim izvještajima izrazili hrvatski Ustavni sud, ali i javni tužilac i Evropski odbor za sprječavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja. 

Agencija navodi da je za utvrđenu povredu sud podnositelju dosudio iznos od hiljadu eura na ime neimovinske štete te 2.890 eura za troškove postupka.

Ova presuda još nije konačna, a to će postati ukoliko nijedna od strana u postupku u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za njenim preispitivanje pred Velikim vijećem.

Presuda od važnosti za prava zatvorenika

Ulemekova advokatica Lidija Horvat u izjavi Hini kazala je da je presuda od velike važnosti jer samo njen advokatski ured pred domaćim sudovima zbog uslova u zatvorima ima dvjestotinjak tužbi. Tužbe su, dodaje, osim toga podnijeli i brojni drugi advokati, ali i zatvorenici individualno.

Horvat podsjeća da je Ustavni sud još u odluci iz marta 2009. naložio Vladi da u primjerenom roku, ne duljem od pet godina, prilagodi kapacitete zatvora u Zagrebu potrebama smještaja osoba lišenih slobode.

„Do današnjeg dana, ni nakon punih 10 godina po navedenoj odluci nije postupljeno. U zatvoru u Zagrebu osobe lišene slobode i dalje u istoj sobi jedu, spavaju i obavljaju nuždu. WC nije odvojen od ostatka sobe u cijelosti, već su ugrađena tzv. kaubojska vrata koja ne sežu do poda, a zidić i vrata su visoki svega 170 centimetara“, ističe Horvat.

Zvuk i mirisi od obavljanja nužde stoga se šire prostorijom i za vrijeme jela, a tuširanje je, dodaje, dozvoljeno jednom sedmično zimi i dva puta sedmično ljeti.

U zagrebačkom zatvoru ne postoji soba za dnevni boravak, a dvorana za nogomet dostupna je jednom tjedno. Teretanu je dopušteno koristiti djelatnicima zatvora, a ne zatvorenicima. Boravak na svježem zraku dozvoljen je dva sata dnevno, ali u slučaju kiše ne postoji natkriveni vanjski prostor”, kazala je Horvat.

Iako je sud u Strasbourgu uvjete u zagrebačkom zatvoru proglasio neodgovarajućima zaključio je da u Ulemekovu predmetu to nije bio slučaj u Kaznionici u Glini.

Izvor: Agencije