Evropski parlament usvojio rezolucije o Srbiji i Kosovu

Korupcija je zajednički problem Srbije i Kosova, navodi se u izvještaju Evropskog parlamenta (AFP)

Evropski parlament usvojio je u četvrtak Rezoluciju o Srbiji sa 498 glasova za, 66 protiv i 70 suzdržanih.

U Rezoluciji se poziva na što skorije otvaranje ključnih poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, pozdravlja napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i Srbija ohrabruje da nastavi ekonomske reforme.

Rezolucijom, čiji je autor izvjestilac za Srbiju David Mcalister, pozdravlja se napredak u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i vlasti pozivaju da u potpunosti i blagovremeno primijene do sada postignute sporazume, uz napomenu da je to jedan od uslova za pristupanje Srbije Uniji.

Srbija se poziva da nastavi sa sistematskim i ekonomskim reformama, osigura da rad sudija, tužilaca i medija bude oslobođen političkog utjecaja i pojača napore u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

U dokumentu se pozdravlja otvaranje poglavlja 32 i 35 i posvećenost Srbije evropskim integracijama, kao i mjere kojima se Srbija priprema za pregovore o članstvu s EU-om i akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 koja se odnose na osnovna prava.

Presudne reforme u pravosuđu

Izražava se nada da bi i poglavlja 23 i 24 mogla biti otvorena početkom 2016. godine, budući da su presudna za reforme u pravosuđu.

U dokumentu se ističe da su pregovori o poglavlju 35, koje obuhvata normalizaciju odnosa s Kosovom, od bitnog značaja za napredovanje Srbije ka EU-u i da je puna normalizacija odnosa važan uvjet za ulazak Srbije u Uniju.

Pozdravlja se angažiranje Srbije u normalizaciji odnosa s Kosovom i ističe volja Beograda da do kraja provede sporazume o zajednici srpskih općina, telekomunikacijama, energetici i mostu u Mitrovici.

Srbija i Kosovo se, također, pozivaju da se suzdrže od negativne retorike i učine napredak u punoj primjeni već postignutih sporazuma.

Pozdravlja se i napor privrednih komora Srbije i Kosova u normalizaciji odnosa.

U rezoluciji se izražava nada da neuspjeh kandidature Kosova za članstvo u UNESCO neće ugroziti dijalog.

Vojne vježbe s Rusijom za žaljenje

Zastupnici se osvrću i na potrebu da Srbija učini veći napor i progresivno uskladi svoju vanjsku i sgurnosnu politiku s politikom EU-a, uključujući i odnos s Rusijom, a konstatira se da je provođenje zajedničkih vježbi Rusije i Srbije za žaljenje.

Dokumentom se, također, ističe značaj konstruktivnog pristupa Vlade Srbije regionalnoj saradnji i naglašava konstruktivna uloga Srbije u “Berlinskom procesu”.

Srbija je pohvaljena i za konstruktivan pristup u rješavanju izbjegličke krize.

Evropski parlamentarci pozdravljaju usvajanje Zakona o radu, smanjenje budžetskog deficita i poboljšanje poslovnog okruženja, a vlasti se podstiču da poboljšaju investicijsku klimu i smanje razlike među dijelovima Srbije.

Zastupnici izražavaju zabrinutost što nije došlo do napretka u pogledu slobode izražavanja i slobode medija i sa zabrinutošću primjećuju stalan politički pritisak koji potkopava slobodu medija, što dovodi do rastuće autocenzure.

Evropski parlament je, također, usvojio Rezoluciju o Kosovu sa 403 glasa za, 130 protiv i 104 suzdržana.

Odgovarajući zakoni i statuti

U Rezoluciji, koju je pripremila Ulrike Lunaček, izvjestilac za Kosovo, izražava se zabrinutost zbog visokog nivoa korupcije i organiziranog kriminala na Kosovu i poziva da se izradi statut zajednice srpskih općina.

Rezolucija se osvrće na odluku Kosovskog ustavnog suda o primjeni dogovora o zajednici srpskih općina i poziva da se izrade odgovarajući zakoni i statuti, u skladu s odlukom tog suda.

Pozdravlja se napredak koji je tokom 2015. godine učinjen u postizanju dogovora u okviru procesa normalizacije odnosa između Srbije i Kosova te se te zemlje pozivaju da se suzdrže od negativne retorike i nastave s punom i pravovremenom primjenom već dogovorenog.

Ukazuje se kako su potrebni dalji napori da se zaštite sve etničke manjine na Kosovu i da im se zagarantiraju prava.

Oštro se osuđuje nasilno opstruiranje rada Kosovske skupštine, a svi politički akteri se pozivaju da nastave politički dijalog kako bi se osigurao efikasniji rad zastupnika.

Brojne nestale osobe

Također se napominje da pet zemalja EU-a još nisu formalno priznale Kosovo, ali da bi, ukoliko bi sve članice to učinile, to moglo donijeti veću stabilnost regiji i pomoglo u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Izražava se zabrinutost zbog velikog broja osoba koje se vode kao nestale još iz ratnog perioda i nedovoljnog napretka u tom pogledu.

Pozitivno se ocjenjuju aktivnosti kosovskih vlasti u cilju okončanja trenda neregularne migracije i posvećenost borbi protiv terorizma i pozdravlja se napredak u primjeni Akcionog plana za viznu liberalizaciju.

Pozdravlja se i usvajanje zakona o radnoj ravnopravnosti, ali se izražava zabrinutost zbog izuzetno ograničenog napretka na polju slobode izražavanja i medija.

Izvor: Agencije