Oglasi

Evropski parlament u borbi protiv islamofobije

Projekat će analizirati dominantne anti-muslimanske narative u osam zemalja članica EU.
Članice EU pozivaju se da jačaju zakonske procedure po pitanju islamofobije.Arhiva

U Evropskom parlamentu (EP) u srijedu je pokrenut projekat koji ima za cilj borbu protiv islamofobije, javlja Anadolija.

Iniciranju projekta, koji finansira Evropska komisija, prisustvovali su brojni stručnjaci i univerzitetski profesori koji se bave pitanjem islamofobije i rasizma.

Okupljeni su pozvali države članice Evropske unije i donosioce političkih odluka da igraju aktivniju ulogu u borbi protiv islamofobije i jačaju zakonske procedure po tom pitanju.

Inkluzivne države

Projekat pod nazivom “Borba protiv islamofobije” trajat će ukupno dvije godine.

Projekat će analizirati dominantne anti-muslimanske narative u osam zemalja članica EU - Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Češkoj, Mađarskoj, Portugalu, Grčkoj i Velikoj Britaniji.

Pomenuti projekat će, između ostalog, istraživati i na koji način se muslimani predstavljaju kao prijetnja, te kako se izgrađuju inkluzivne države.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.