Evropski aviosaobraćaj upola manji nego lani

U aprilu je Eurocontrol očekivao postupni oporavak zračnog saobraćaja do kraja godine, ali taj scenarij više nije izgledan (EPA)

Zračni saobraćaj u Evropi ove godine zbog pandemije korona virusa bit će pogođen teže nego što se prvobitno očekivalo, objavio je Eurocontrol, prenosi agencija Hina.

„Očekuje se da će ukupni broj letova u Evropi biti manji za 55 posto u odnosu na 2019. godinu, što je šest miliona manje letova, odnosno za milion letova više nego što se po prvobitnom scenariju predviđalo“, objavio je Eurocontrol, evropska međuvladina organizacija zadužena za koordinaciju upravljanja zračnim saobraćajom.

Ukupni gubici za aviokompanije i aerodrome mogli bi dosegnuti 140 milijardi ove godine, trideset milijardi više od procjene iz aprila ove godine.

U aprilu je Eurocontrol očekivao postupni oporavak zračnog saobraćaja do kraja godine, ali taj scenarij više nije izgledan nakon što se u augustu zaustavio oporavak.

Manjak koordinacije

Sljedećih mjeseci zračni saobraćaj trebao bi biti oko 40 do 50 posto od normalnog, što znači da bi na nivou cijele godine saobraćaj mogao biti manji za 55 posto, odnosno šest miliona letova manje, navodi Eurocontrol.

Glavni direktor Eurocontrola Eamonn Brennan žali se na izostanak „koordinacije među državama članicama“.

„Puno je zbrke i jako malo povjerenja putnika, dok raste broj zaraženih korona virusom. Sadašnji scenarij mogao bi se poboljšati kad bi bilo više koordinacije između zemalja članica o tome kako najbolje upravljati zračnim saobraćajem kroz usklađeni pristup prema testiranju i kroz zajedničke procjene epidemioloških kriterija. S tim bi situacija postala predvidljivija za putnike, aerodrome i aviokompanije. Istovremeno, situacija može postati i gora ako države nastave nametati opća ograničenja i karantinske mjere – ovaj pristup ubija turističku industriju”, ističe Brennan.

Izvor: Agencije