Oglasi

Evropske klubove očekuje četiri milijarde eura gubitka

Šok će se nastaviti i sljedeće sezone, pa će ovo biti prava egzistencijalna kriza za nogomet, kaže Charley Marshall.
Igranje utakmica pred praznim tribinama je dodatno ugrozilo zaradu klubovaEPA

Evropski fudbalski klubovi očekuju da će tokom ove i iduće godine izgubiti ukupno četiri milijarde eura zbog pandemije korona virusa, tvrdi Evropsko udruženje klubova (ECA). 

ECA u studiji procjenjuje da će klubovi iz 55 evropskih zemalja ove sezone imati gubitak od 1,6 milijardi eura, a 2,4 milijarde eura će iznositi gubitak u sezoni 2020/21., s tim da u studiji nisu uključene zarade od transfera.

"Rezultati pokazuju da je finansijski utjecaj korona virusa na evropske klubove već u ovom trenutku svojevrsni seizmički šok. Nažalost, taj šok će se nastaviti i sljedeće sezone, pa će ovo biti prava egzistencijalna kriza za fudbal", kazao je izvršni direktor ECA-e Charley Marshall, prenosi Hina, pozivajući se na AFP. 

Predviđa se pad plata igrača

Zbog pandemije je jako pala vrijednost samih igrača i klubova, a igranje utakmica pred praznim tribinama je dodatno ugrozilo zaradu klubova.

U 10 liga koje je obuhvatilo istraživanje ECA, uključujuči pet najbogatijih - Engleska, Francuska, Njemačka, Italija i Španija, klubovi se ove sezone suočavaju s gubitkom od 400 miliona eura od neprodanih ulaznica, a taj će iznos biti tri puta veći naredne sezone ukoliko se utakmice budu igrale bez gledalaca.

Također, predviđa se veliki pad plata samih igrača, a predstojeći prelazni rok pružit će pravu sliku koliko je fudbalom pogođen pandemijom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.