Evropska unija uspostavila antiteroristički registar

Nova baza podataka ujedinit će informacije iz svih 28 članica Evropske unije (EPA)

Evropska unija uspostavila je zajednički antiteroristički registar kako bi bilo olakšano procesuiranje i donošenje optužbi protiv osumnjičenih pripadnika oružanih grupa, saopćili su zvaničnici Unije.

Taj potez je dijelom usmjeren i na rješavanje sudbine stotina državljana EU-a koji su se borili za oružanu grupu Islamsku državu Irak i Levant – ISIL, a sada se nalaze u zatvorima u Iraku i Siriji, prenosi Reuters.

Agencija navodi da bi se mnogi od njih mogli vratiti u Evropu a da se ne suoče sa suđenjem zbog nedostatka dokaza protiv njih, što izaziva zabrinutost u zemljama EU-a.

Nova baza podataka ujedinit će informacije iz svih 28 članica EU-a o istragama koje su u toku, optužbama i osudama protiv oružanih grupa, što će pomoći saradnji između državnih tužiteljstava.

Spriječiti nove napade u Evropi

Očekuje se da će to pomoći da budu osuđeni ratni zločinci i drugi pripadnici oružanih grupa, kojima bi moglo biti suđeno za lakše zločine ili da im uopće ne bude suđeno zato što protiv njih u EU nije prikupljeno dovoljno dokaza.

“Pripadnici oružanih grupa bi mogli dobiti lakše kazne zato što se protiv njih sprovode paralelne istrage u različitim državama EU-a, ako te istrage ne budu koordinirane, s obzirom na to da se jednoj osobi ne suditi dva puta za isti zločin”, izjavio je Ladislav Harman, šev Eurojusta, agencije EU-a koja će upravljati registrom i koordinirati pravne istrage u evropskim zemljama.

“Nova baza podataka bi mogla spriječiti nove napade u Evropi, pošto će tužiteljstvo imati više podataka o osumnjičenima”, istakao je Harman.

Dodao je da je neophodno da se uspostave sigurni, šifrirani kanali za prenos elektronske dokumentacije, kako bi se smanjio rizik od cyber-napada.

Evropski komesar za sigurnost Julian King rekao je Reutersu da se u kampovima u Siriji i Iraku nalazi najmanje 1.300 državljana EU-a, od kojih su više od polovine djeca.

Velika Britanija bez podataka?

Novi registar dostupan je samo državama EU-a, a King kaže da ako Velika Britanije izađe iz bloka bez dogovora neće biti u mogućnosti pristupiti podacima.

U registru će se nalaziti informacije o “pripadnicima oružanih grupa, političkim ekstremistima i svim vrstama radikalnih militanata, ali njegova upotreba u prvo vrijeme će biti, po svoj prilici, usmjerena na borce koji se vraćaju u Evropu”.

Vlasti evropskih država godinama nisu bile raspoložene dijeliti informacije o sudskim procesima, iako je međudržavna saradnja pojačana nakon napada u Parizu, pokazuju podaci Eurojusta.

U Evropi se posljednjih godina dogodilo nekoliko napada, uključujući dva velika – u Parizu u novembru 2015. godine i u Briselu nekoliko mjeseci kasnije, kada su poginuli deseci ljudi.

Izvor: Agencije