Oglasi

Evropska unija otvara vanjske granice početkom jula

Otvaranje unutrašnjih granica trebalo bi biti završeno do kraja juna, a otvaranje vanjskih granica trebalo bi početi u julu.
Granica, EUEpidemiološka situacija vezana uz pandemiju korona virusa u Uniji pozitivna jeEPA - Ilustracija

Europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson poručila je kako je potrebno da sve zemlje članice Europske unije do kraja lipnja otvore granice jedne prema drugima, dok bi vanjskih granica Unije trebalo biti otvorene početkom srpnja.

Na sastanku u petak ministri unutarnjih poslova EU-a najavili su da bi otvaranje unutarnjih granica Šengenskog prostora trebalo biti završeno do kraja lipnja, a postupno otvaranje vanjskih granica EU-a trebalo bi početi u srpnju, prenosi Anadolija.

Johansson je nakon sastanka ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a kazala da je zadovoljna odlukom nekih zemalja EU-a da otvore granice unutar Unije.

Na sastanku je ocijenjeno da je ukupna epidemiološka situacija vezana uz pandemiju korona virusa u EU-u pozitivna, što će omogućiti većini zemalja članica da 15. lipnja otvore svoje granice unutar Šengenskog prostora, a ostale bi to trebale završiti do kraja mjeseca.

Švicarska otvara granice 15. juna

"Od početka srpnja trebali bismo postupno razmotriti uklanjanje ograničenja putovanja za strance u zemlje EU-a", izjavila je Johansson.

Švicarska planira otvoriti svoje granice s državama članicama EU-a, EFTA-e i s Velikom Britanijom 15. lipnja, objavile su vlasti u petak.

Ministrica pravosuđa Karin Keller-Sutter izvijestila je kolege u vladi o tim mjerama koje su opsežnije nego prvotne, kada je planirano otvaranje granica sa susjednom Njemačkom, Austrijom i Francuskom od 15. lipnja, dok bi s drugim državama to bilo od 6. srpnja.

"Odluka Vlade u suglasju je s onima u brojnim europskim državama", kazala je ministrica.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.