Oglasi

Evropska povjerenica: Lažne vijesti o Covidu-19 dolaze iz Rusije

Povjerenica Jourova ne može reći da su ruske vlasti naredile da se plasiraju takve dezinformacije, jer za to nema dovoljno dokaza.
Jourova: Kampanja EUvsDisinfo prikupila je više od 150 dezinformacija povezanih s Kremljom o Covidu-19EPA-EFE

Evropska unija identifikovala je lažne informacije o korona virusu koje dolaze iz Rusije, rekla je potpredsjednica Evropske komisije Vera Jourova za njemačku agenciju dpa.

"Kampanja Unije EUvsDisinfo prikupila je više od 150 dezinformacija povezanih s Kremljom o Covidu-19", rekla je potpredsjednica Evropske komisije zadužena za vrijednost i transparentnost.

Jourova ipak ne može reći da je država naredila da se plasiraju takve dezinformacije, jer za to nema dovoljno dokaza, prenosi Hina.

Potreba za činjenicama i vjerodostojnošću

Dodala je da je bilo i službenih izjava ruskih vlasti upućenih protiv EU-a čiji je cilj, smatra ona, izazvati strah i nervozu u javnosti.

Kina, s druge strane, naginje propagandi, istakla je Jourova dodajući da su se širile tvrdnje da se Evropa bez pomoći Kine neće moći izboriti s koronom.

"Najbolji način borbe protiv lažnih informacija i propagande su činjenice”, rekla je Jourova, dodajući da postoji velika potreba za činjenicama i vjerodostojnim informacijama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.