Evropska narodna stranka u Zagrebu bira Tuska za predsjednika

Najpoznatiji poljski političar na međunarodnoj sceni zamijenit će Francuza Josepha Daula koji je EPP vodio od kraja 2013. (EPA)

Evropska narodna stranka (EPP) okupit će se u srijedu i četvrtak na kongresu u Zagrebu i odlazećeg predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska izabrati za novoga predsjednika najvećeg europskog stranačkog bloka.

Najpoznatiji poljski političar na međunarodnoj sceni zamijenit će Francuza Josepha Daula koji je konzervativni EPP vodio od kraja 2013, objavila je Hina.

Više od 2.000 sudionika iz 40 zemalja raspravljat će iduća dva dana i o akcijskom planu za klimu, politikama za mlade te o zapadnom Balkanu.

Na prvi kongres EPP-a u Hrvatskoj dolaze šefovi država i vlada te najviši evropski dužnosnici iz stranaka desnog centra. 

Skup bez Orbana

Uz Tuska, u Zagreb stižu odlazeći predsjednik i nova predsjednica Evropske komisije, Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski premijer Sebastian Kurz, premijeri Bugarske, Latvije, Grčke, Rumunjske, Moldavije, Norveške i Irske te predsjednici Švicarske i Cipra.

Na skupu u sportskoj dvorani Areni bit će i talijanski, ukrajinski i slovenski oporbeni čelnici Silvio Berlusconi, Julija Timošenko i Janez Janša.

Budući da je njegova stranka Fidesz u martu suspendirana zbog kršenja demokratskih standarda, EPP nije pozvao mađarskog premijera Viktora Orbana.

Osnovan 1976., savez evropskih stranaka desnog centra danas okuplja 84 stranke iz 43 države. 

S osvojena 182 od 751 mandata na evropskim izborima u maju, EPP su najbrojnija skupina u Evropskom parlamentu, prenosi agencija.

Izvor: Al Jazeera