Evropska komisija za koordinisano otvaranje granica

Naredne sedmice će biti održana videokonferencija o potrebama u pogledu predstojeće ljetnje sezone.

Naredne sedmice bit će analizirane potrebe u pogledu predstojeće ljetnje sezone (EPA)

U diskusiji o mogućem otvaranju austrijskih granica za njemačke turiste, Evropska komisija insistira na koordinisanom djelovanju zemalja članice EU.

Iz Evropske komisije poručeno je da je nadležni komesar Thierry Breton za iduću sedmicu zakazao videokonferenciju sa ministrima turizma EU-a, kako bi se analizirale potrebe u pogledu predstojeće ljetnje sezone, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju APA iz Brisela.

“Kontrole na unutrašnjim granicama EU-a bi trebale na koordinisani način biti okončane, čim epidemiološka situacija u susjednom regionu bude dovoljno konvergirala i pravilo socijalnog distanciranja bude dovoljno rasprostranjeno, odnosno odgovorno primjenjeno”, poručuju iz Evropske komisije.

Postepeno do slobode putovanja

Također ističu da bi ograničenja za putovanja trebala, prije svega, biti popuštena između područja u kojem je virus najmanje rasprostranjen.

Evropska ustanova za prevenciju i kontrolu oboljenja (ECDC) će u dogovoru sa članicama EU-a izraditi određenu listu tih regiona, najavljeno je u Briselu.

Evropska komisija će, uz to, izraditi prijedloge kako da se saobraćajne veze unutar Evrope, u pogledu planiranja saobraćaja tokom ljetnjeg odmora, mogu obnoviti.

Brisel insistira da povratak na slobodu putovanja mora biti postepeno sproveden.

Otvaranje granica i moguće barijere

Ministrica turizma Austrije Elisabeth Köstinger je, tokom vikenda, iznijela mišljenje da bi bilateralnim sporazumom sa Njemačkom mogao da se omogući dolazak njemačkih turista u Austriju.

Naime, nemački turisti imaju značaj udio u prihodima austrijskog turizma, koji neće moći da nadoknadi velike gubitke nastale usljed pandemije samo domaćim gostima.

Austrijski ekspert za evropsko pravo Walter Obwexer ističe da evropsko pravo smatra ne samo mogućim, već potrebnim otvaranje granica za turiste.

Profesor evropskog prava na Univerzitetu u Innsbrucku je austrijskom radiju Oe1 kazao da članice Schengena moraju držati otvorene granice i da su barijere moguće samo u cilju zaštite zdravlja.

Čim razlozi za prepreke u putovanju nestanu one moraju biti uklonjene, poručio je Obwexer, ističući da u tome sve države moraju biti ravnopravno tretirane, a ne selektivno, nezavisno od toga koliko turista iz koje zemlje dolazilo.

Izvor: Agencije