Oglasi

Evropska komisija u utorak usvaja paket o proširenju

Paket proširenja obuhvata sedam država - Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju, Kosovo, Albaniju i Tursku.
Najdalje u procesu su odmakle Crna Gora i SrbijaEPA - Ilustracija

Evropska komisija će u utorak, na sastanku u Strazburu, usvojiti paket o proširenju.

Do sada je paket o proširenju objavljivan u novembru, međutim, ovog puta je to prebačeno na proljeće.

Zadnji paket usvojen je prije godinu i po, u novembru 2016. godine.

Ovaj put je Strategija o proširenju objavljena dva mjeseca prije izvještaja o napretku, u januaru ove godine, ali samo za zemlje zapadnog Balkana, ne i za Tursku, s kojom Evropska unija ima otvorene pregovore, iako su oni u potpunom zastoju.

Kosovo na zečelju

U izvještajima o napretku EK ocjenjuje aspirante na članstvo u pogledu poštovanja temeljnih evropskih vrijednosti, poput vladavine prava, dobrosusjedskih odnosa, reformi u području pravne države, javne uprave, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te privrednih reformi, prenosi Hina.

Paketom proširenja obuhvaćeno je sedam država - Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija te Turska.

Najdalje u procesu su odmakle Crna Gora i Srbija, Makedonija i Albanija imaju status kandidata, ali čekaju na datum za početak pregovora, Bosna i Hercegoviona čeka na mišljenje EK-a o zahtjevu za članstvo, dok je Kosovo na začelju i u najtežoj je situaciji, jer pet zemalja članica EU-a ne priznaje njegovu nezavisnost.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.