Evropska komisija objavljuje izvještaj o napretku balkanskih država

Srbija i Crna Gora mogu očekivati poticaj za nastavak evropskog puta, a BiH i Kosovo kritike (EPA)

Europska komisija objavit će u utorak godišnji izvještaj o napretku u eurointegracijama za zemlje zapadnog Balkana, u kojem će Albanija i Makedonija, kako se očekuje, dobiti preporuke za otvaranje pristupnih pregovora.

Srbija i Crna Gora mogu očekivati poticaj za nastavak europskog puta, ali uz naglasak na obavezu ispunjenja svih uvjeta, dok Bosna i Hercegovina i Kosovo mogu očekivati kritike zbog sporosti reformskog procesa, prenosi Beta.

U nacrtu izvještaja se ocjenjuje da su vladavina prava, organizirani kriminal i korupcija te sloboda izražavanja i dalje neuralgične točke u svim zemljama zapadnog Balkana.

Srbiji će, prema istom izvoru, biti preporučeno da produbi angažman u dijalogu s Kosovom, unaprijedi odnose u regiji i pokaže konkretne rezultate naročito u području slobode izražavanja, jačanju neovisnog pravosuđa i borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Tempo pristupnih pregovora Bruxellesa i Beograda nastavit će ovisiti od napretka u reformskom procesu i dijaloga o normalizaciji odnosa s Kosovom, navodi se u nacrtu dokumenta.

Unaprijediti dijalog Beograda i Prištine

Podsjeća se da EU ne želi uvoziti bilateralne sporove koji zahtijevaju hitno rješenje i podvlači neophodost hitnog napretka u procesu dijaloga Beograda i Prištine, koji bi trebalo okončati pravnoobvezujućim sporazumom o normalizaciji.

Kada je riječ o vladavini prava, u izvještaju se konstatira da je ostvaren napredak, ali se od Srbije traži da ojača napore i pokaže konkretne rezultate, naročito u smislu “stvaranja i omogućavanja klime” za slobodu izražavanja, u jačanju i efikasnosti neovisnog pravosuđa, kao i postizanju održivog napretka u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Od Kosova se, pored ostalog, traži i da ojača angažman u dijalogu sa Srbijom i provede sve postignute sporazume, a posebno sporazum koji se odnosi na formiranje zajednice srpskih opština, navodi Beta.

Od Prištine se očekuje i da ubrza primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i agendu europskih reformi.

Podrška Makedoniji

Prema dokumentu u koji je imao uvid Radio Slobodna Europa, u Crnoj Gori nema vidljivog i značajnog praktičnog utjecaja reformi na polju vladavine prava, iako je ta zemlja napredovala u legalnom i institucionalom okviru.Nema ni napretka po pitanju slobode izražavanja.

Komisija podsjeća da je Crna Gora otvorila 30 poglavlja u pristupnim pregovorima i privremeno zatvorila tri, međutim sveobuhvatni pravni sustav treba pokazati više rezultata.

“Napredak u poglavljima vladavine prava, demonstrirani opipljivim rezultatima, naročito u jačanju slobode izražavanja i medija, kao i dokazi u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, pranja novca i trgovine ljudima, trebaju potvrditi sveukupan tempo pristupnih pregovora”, navodi se u nacrtu izvještaja o Crnoj Gori.

Europska komisija preporučuje otvaranje pristupnih pregovora s Makedonijom, jer je u toj državi prepoznto “jasno prisustvo političke volje za napredak”.

U izvještaju o Makedoniji se upozorava da šteta koja je nastala godinama “ne može proći preko noći”, ali da je zemlja već prevazišla duboku političku krizu te da su strukturalne reforme dug proces koji će potrajati godinama, prenosi Slobodna Europa.

Napustiti retoriku podjela u BiH

Kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, EK je nedavno apelirala da se napusti retorika podjela i snažno nastavi s reformama, bez obzira što je izborna godina.

Tokom nedavno održanog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU-a i Bosne i Hercegovine ponovljeno je da će Komisija u pripremi mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo posebnu pažnju posvetiti implementaciji presuda Europskog suda za ljudska prava, kao i fenomenu “dvije škole pod jednim krovom”, prenijela je Fena.

Europska komisija je pozdravila pripremu akcijskog plana za provedbu Strategije reforme sektora pravde, zahvaljujući kojem je omogućeno precizno praćenje mjera u tom području.

Pozitivnim je ocijenjeno i usvajanje Strategije za borbu protiv organiziranog kriminala, kao i skidanje Bosne i Hercegovine s popisa Međudržavnog tijela za borbu protiv pranja novca.

Snažna podrška Bugarske

Među aktivnostima koje Bosna i Hercegovina treba realizirati jeste i napredak u području slobode izražavanja, te se zahtijeva “nulta tolerancija” na ograničenja medijskih sloboda.

Uoči objavljivanja izvještaja agencije podsjećaju da Bugarska, koja je početkom godine od Estonije preuzela šestomjesečno predsjedanje Unijom, snažno podržava proširenje EU-a na zapadni Balkan, o čemu svjedoči i činjenica da će se upravo u Sofiji uskoro održati Summit država EU-a i zapadnog Balkana, prvi takve vrste nakon onog u Solunu 2003. godine kada je regiji i ponuđena europska perspektiva. 

Bugarska je proces proširenja stavila visoko na popis svojih prioriteta tokom predsjedanja, pa spomenuti summit treba upravo još jednom potvrditi čvrstu političku volju EU-a da se na tom procesu intenzivno radi, konstatira Beta. 

Izvor: Agencije