Evropljani pozvali Iran da oslobodi zaplijenjeni tanker

Tanker
Britanija je do sada podupirala EU koja se pridržava nuklearnog sporazuma, ali je zapljena britanskog tankera prisilila London da razmotri druge mogućnosti (EPA)

Evropljani su u subotu pozvali Iran da oslobodi naftni tanker koji plovi pod britanskom zastavom zaplijenjen u Hormuškom moreuzu s 23 člana posade među kojima su državljani Filipina i Latvije koji traže oslobađanje svojih pomoraca. 

Iranska Revolucionarna garda objavila je u petak da je zaplijenila tanker Stena Impero i privela ga u Bandar Abas, na što je Velika Britanija osudila taj “opasan” čin i pozvala britanske brodove da ne plove tim strateškim morskim prolazom u kojemu su zaredali incidenti.

Njemačka i Francuska pozvale su Iran da oslobodi tanker Stenu Impero. 

“Pozivamo iranske vlasti da što prije oslobode brod i njegovu posadu te da poštuju načelo slobodne plovidbe Perzijskim zaljevom”, piše u priopćenju francuskog Ministarstva vanjskih poslova. 

“Tražimo da Iran odmah oslobodi” britanski brod i njegovu posadu, saopćilo je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova ocijenivši iransku intervenciju “neopravdanom”.

Svi članovi posade živi i zdravi

Od 23 člana posade Stene Impero, koja je u vlasništvu švedskog brodara, osamnaest je indijskih državljana, među njima i kapetan, objavio je Iran. Službena Manila navodi da su ostali trojica ruskih pomoraca te po jedan Latvijac i Filipinac.

Filipinsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak, pozivajući se na agenciju preko koje se Filipinac zaposlio na brodu, da su svi članovi posade živi i zdravi.

“(Filipinski) Ambasador u Iranu Fred Santos pokušava dobiti od iranskih vlasti potvrdu da je filipinski mornar dobro i da će uskoro biti oslobođen”, navodi Ministarstvo dodajući da su o tome obavijestili porodicu mornara čiji identitet nije objavljen.

Latvijska ministrica vanjskih poslova potvrdila je da je među posadom i Latvijac.

“Čini sve što možemo da oslobodimo našeg državljanina”, saopćila je ministrica.

“Latvija priprema zahtjev Islamskoj Republici Iran, a koji će biti javno dostupan, i u njemu će zatražiti da se oslobodi cjelokupna posada tankera, a ne samo latvijski pomorac”.

Sjedinjene Države već su u petak osudile nasilne metode Irana, a u subotu objavile da američki nenaoružani izviđački zrakoplov u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog moreuza prati stanje nakon iranske zapljene britanskog tankera te da je u stalnom kontaktu s američkim brodovima u tom području.

Tanker isključio lokator

Ranije je iranska službena novinska agencija IRNA, pozivajući se na vojni izvor, prenijela da je tanker isključio lokator, ignorirao upozorenja Revolucionarne garde i plovio pogrešnim smjerom. Novinska agencija Fars je, pozivajući se na službene izvore, izvijestila da je tanker učestvovao u nesreći s iranskim ribarskim brodom te je ignorirao njihove pozive u pomoć.

Vlasnik tankera tvrtka Stena Bulk, odgovorila je da je tanker “u cijelosti poštovao sve propise o plovidbi te međunarodne propise”.

Objava o zapljeni u petak navečer slijedila je nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud u Gibraltaru odlučio za 30 dana produljiti zadržavanje iranskog tankera Grace 1. Britanske pomorske snage su 4. jula zaplijenile Grace 1 pod sumnjom da je krijumčario naftu Siriji čime je kršio sankcije Evropske unije. 

Iran je odgovorio da će uzvratiti te su tri dana poslije iranski brodovi pokušali blokirati tanker u britanskom vlasništvu pri prolasku kroz Hormuški moreuz, no povukli su se suočeni s ratnim brodom Britanske kraljevske mornarice.

Odnosi između Washingtona i Teherana pogoršali su se prošle godine kad je američki predsjednik Donald Trump odbacio međunarodni sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa postignut 2015. i uveo sankcije protiv Irana koje su naštetile ekonomiji te zemlje.

Izvor: Agencije