Oglasi

Europska komisija: Nezapamćeno talijansko kršenje propisa eurozone

Budžet Italije za 2019. sporan jer se oslanja na veliko povećanje deficita, a dugovanja Italije su među najvišim na svijetu.
Giuseppe Conte, ItalijaVladajući kažu da je njihov veliki plan potrošnje potreban kako bi se potaknuo rast i smanjilo rastuće siromaštvoEPA - Arhiva

Europska komisija je u pismu vladi u Rimu upozorila Italiju kako planira "nezapamćeno" kršenje propise eurozone za sastavljanja proračuna.

Europski povjerenik za gospodarstvo Pierre Moscovici planirano odstupanje od ciljeva reguliranja duga i deficita označio je kao "nezapamćeno u povijesti Sporazuma o stabilnosti i rastu".

Sporazum predstavlja pravilnik za sastavljanje proračuna u eurozoni.

Dugovanja čine 130 posto BDP-a

Proračun Italije za 2019. prijeporan je iz razloga što se oslanja na veliko povećanje deficita, unatoč činjenici da su dugovanja Italije među najvišim na svijetu, čineći 130 posto BDP-a. 

Talijanska vlada planira za iduću godinu deficit u visini od 2,4 posto, što je bitno ispod europskog maksimuma od tri posto, iako je znatno viši od ovogodišnjeg ciljanog deficita od 1,8 posto.

Proračun za 2019. potiče ulaganja u socijalnu zaštitu, smanjuje dob za mirovinu te povećava trošenje koje povećava deficit.

Vladajuća koalicija je rekla kako je njihov veliki plan potrošnje potreban kako bi se potaknuo rast i smanjilo rastuće siromaštvo u Italiji, koja je treći po veličini, ali i spororastući član eurozone.

Premijer Giuseppe Conte kazao je da kriticizam EU-a "ne bi trebao zabrinjavati" Talijane te da su spremni braniti "dobro zamišljeni, dobro strukturirani i ostvarivi proračun".

Conte je rekao kako odstupanje talijanskog  proračuna od fiskalnih ciljeva EU-a "nije veliko".

Conte se nada izbjeći srozavanje rejtinga

Poručio je da njegova Vlada razgovara s agencijama za rejting te kako se nada da se srozavanje talijanskog duga može izbjeći tijekom analize financija zemlje koju će provoditi agencije Moody i Standard&Poor.

Moscovici traži od talijanskog ministra gospodarstva Giovannija Tria da odgovori na pismo do 22. listopada, dok je 31. listopada krajnji rok do kada će Komisija dati konačnu procjenu proračuna.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.