Oglasi

Europol: Mlade žene nova meta ISIL-a

Kada je grupa Islamska država Irak i Levant počela gubiti teretoriju, počela je tražiti od žena da preuzmu novu ulogu.
Propaganda ISIL-a za svoje aktivnosti cilja djevojke i mlade žene u dobi između 16 i 25 godinaAl Jazeera

Borci oružane grupe Islamska država Irak i Levant pokazuju sve veći interes za mlade žene rođene oko 2000. godine, koje predstavljaju novu metu promocije ISIL-a, objavio je Evropska agencija za policijsku saradnju

Europol, sa sjedištem u Hagu, objavio je izvještaj, a uz njega je izradio i portret žena za koje smatra da bi mogle biti meta ISIL-a, koji traži nove snage nakon pada samozvanog kalifata u martu.

"Propaganda ISIL-a za svoje aktivnosti cilja djevojke i mlade žene u dobi između 16 i 25 godina, koje predstavljaju najosjetljiviju skupinu i imaju pristup društvenim mrežama. ISIL se prilagodio tom novom cilju", rekao je na Manuel Navarette, direktor Evropskog centra za borbu protiv terorizma Europola.

Kroz godine su u očima boraca mlade žene dobile ofanzivniju ulogu te nisu više zadužene samo za brigu za dom, djecu i supruga.

Aktivan u više zemalja svijeta

Kada je ISIL počeo gubiti teritoriju, organizacija je počela tražiti od žena da preuzmu novu ulogu, pomažu kao liječnice ili na drugi način, odnosno da ne budu samo žene tradicionalno vezane uz dom.

Nakon pada samozavnog kalifata u martu, skupina je ostala aktivna u više zemalja Bliskog istoka, Afrike i Azije i nastavlja biti prisutna na internetu.

"Postoji zabrinutost da ta povećana uključenost žena može otvoriti put potencijalno velikim promjenama", kaže se u izvještaju Europola, u kojem se navodi da postoji povećanje u Francuskoj i Velikoj Britaniji broja uhapšenih žena povezanih s aktivnostima terorizma.

Međunarodna zajednica suočena je s problemom oko 4.000 žena i oko 8.000 djece boraca uhvaćenih ili ubijenih u Siriji i Iraku.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.