EURO 2020: Raniji okršaji učesnika doigravanja

Među selekcijama u baražu su i četiri nacionalna tima iz regije (EPA)

Po okončanju kvalifikacija za Evropsko nogometno prvenstvo 2020. godine, poznato je 20 učesnika finalnog turnira, ali i selekcije koje će se kroz doigravanje i Ligu nacija boriti za preostale četiri karte.

Među ovim selekcijama su i četiri nacionalna tima iz regije – Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Vizu za EP su izborili: Austrija, Belgija, Hrvatska, Češka, Engleska, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Holandija, Poljska, Portugal, Rusija, Španija, Švedska, Turska, Ukrajina, Danska, Ukrajina i Vels.

Žrijeb dodatnih učesnika doigravanja na rasporedu je 22. novembra, a žrijeb grupa glavnog turnira EP-a, koje će naredne godine biti organizirano širom Starog kontinenta, 30. novembra.

Polufinala baraža su na programu 26. marta, a finala 31. marta naredne godine.

Donosimo pregled po grupama (ligama) Lige nacija, međusobne omjere selekcija, s posebnim osvrtom na reprezentacije iz regije.

U Ligi A trenutno je poznato samo da je Island siguran učesnik, dok će preostala tri biti poznata nakon žrijeba, u kojem će se naći selekcije Bugarske, Rumunije, Izraela i Mađarske.


Liga B

(BiH, Slovačka, Irska, Sjeverna Irska)

Upravo su prošlogodišnji okršaji u Ligi nacija bili jedini međusobni mečevi BiH i Sjeverne Irske [EPA-EFE]

Iza reprezentacije Bosne i Hercegovine su poražavajuće kvalifikacije i pretposljednje mjesto u kvalifikacijskoj grupi.

Šansa za “Zmajeve” je Liga nacija, gdje su osvojili prvo mjesto u grupi s Austrijom i Sjevernom Irskom.

Tako će Bosna i Hercegovina igrati polufinale doigravanja protiv Sjeverne Irske na svom terenu, dok će u drugom Slovačka dočekati Irsku.

Upravo su prošlogodišnji okršaji u Ligi nacija bili jedini međusobni mečevi Bosne i Hercegovine i Sjeverne Irske.

Oba puta su slavili izabranici Roberta Prosinečkog, na gostovanju je bilo 2:1, a u Zenici 2:0 za bh. reprezentaciju.

Sa Slovačkom je Bosna i Hercegovina igrala u četiri navrata.

Prvi put je bilo na turniru turniru Merdeka u Maleziji 2001. godine, kada je Bosna i Hercegovina slavila sa 1:0.

Devet godina kasnije je bilo 3:2 za Bosnu i Hercegovinu u prijateljskom okršaju, dok su preostala dva meča igrana u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

U Zenici je u septembru 2013. godine bilo 1:0 za Slovačke, dok su bh. nogometaši u Žilini uzvratili gostujućom pobjedom od 2:1.

Negativan saldo Bosna i Hercegovina ima s Irskom – jedna pobjeda i dva poraza.

Prvi od poraza bio je prijateljski meč 2012. godine, kada su Irci slavili sa 1:0.

Potom je uslijedio baraž za Evropsko prvenstvo 2016. godine: u Zenici je 13. novembra 2015. godine bilo 1:1, da bi tri dana kasnije Irska slavila sa 2:0 i otišla na EURO.

I Slovaci imaju negativan skor s Irskom – četiri remija i jedan poraz, koji datira iz 2007. godine i kvalifikacija za EURO 2008, kada su Irci slavili 1:0.

U drugom meču je bilo 2:2.

Potom su uslijedila dva remija u kvalifikacimama za EURO 2012. (1:1, 0:0) te u prijateljskoj 2016. godine – također 2:2.


Liga C

(Škotska, Norveška, Srbija, Bugarska/Izrael/Rumunija)

Reprezentacija Srbije je do posljednjeg kola bila u konkurenciji za plasman na EURO kroz kvalifikacije, ali je Portugal bio bolji za bod.

Tako će “Orlovi” u polufinalu Lige nacija igrati kao gosti orveške, s kojom su igrali samo jednom – prijateljski meč 15. novembra 2006. godine, koji je okončan 1:1.

U drugom polufinalu se sastaju Škotska i jedan od tri tima koji su zauzeli druga mjesta u Ligi C – Bugarska, Izrael i Rumunija.

Srbija je protiv Rumunije igrala četiri puta – dvije pobjede u kvalifikacijama za SP 2010. (3:2, 5:0) i dva remija lani u Ligi nacija (2:2, 0:0) [EPA-EFE]

Srbija je sa Škotskom igrala u kvalifikacijama za SP 2014. (0:0, 2:0), Bugarsku je dva puta savladala u prijateljskim mečevima (6:1 2008. i 1:0 2010. godine), kao i Izrael (2:0 2011. i 3:1 2016. godine), dok je protiv Rumunije igrala četiri puta – dvije pobjede u kvalifikacijama za SP 2010. (3:2, 5:0) i dva remija lani u Ligi nacija (2:2, 0:0).

Norveška je pet puta savladala Bugarsku, četiri puta su remizirali, dok je Bugarska slavila u sedam navrata.

Posljednji put su igrali u Ligi nacije i obje ekipe su upisale po jednu pobjedu od 1:0.

Norvežani i Izraelci su se dva puta susreli u prijateljskim mečevima – Izrael je 1972. godine slavio sa 2:1, a Norvežani 1999. godine sa 1:0.

S Rumunijom je Norveška igrala u ovim kvalifikacijama i podijelili su bodove oba puta (2:2, 1:1), a ukupno je Norveška slavila dva puta, Rumunija četiri, a sedam mečeva je okončano bez pobjednika.

Kada je riječ o Škotima, iz mečeva s Bugarima imaju tri pobjede i tri remija, Izraelce su četiri puta pobijedili i jednom od njih izgubili (posljednja pobjeda i jedini poraz u Ligi nacija od 1:2 i 3:2), dok sa Rumunima imaju skor 2-2-2.


Liga D

(Gruzija, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Bjelorusija)

Kada je riječ o kosovskoj reprezentaciji, ona do sada nije igrala ni sa jednom od ove tri selekcije [EPA-EFE]

U završnici Lige D učestvuju sva četiri pobjednika grupa i poznata su oba para polufinala.

Gruzija će u prijestolnici Tbilisi dočekati Bjelorusiju, dok će se balkanski derbi igrati u Skoplju, gdje će Sjeverna Makedonija ugostiti Kosovo i ovo će ujedno biti prvi međusobni susret ove dvije seniorske reprezentacije.

Kada je riječ o reprezentaciji Koaova, ona do sada nije igrala ni sa jednom od ove tri selekcije.

Makedonci su i bez mečeva s Gruzijcima, dok su protiv Bjelorusa igrali u tri navrata i imaju bilans 1-1-1.

Bjelorusija je slavila kao gost 27. marta 2015. godine u kvalifikacijama za EP rezultatom 1:2, dok je u revanšu u Bjelorusiji 12. oktobra 2015. godine bilo 0:0.

Dvije godine kasnije (28. mart 2017. godine) Sjeverna Makedonija je slavila u prijateljskom meču sa 3:0.

Makedonci su bez mečeva sa Kosovom i Gruzijom dok su protiv Bjelorusa igrali u tri navrata i imaju bilans 1-1-1 [EPA-EFE]

Omjer 1-1-1 je i u međusobnim susretima Bjelorusije i Gruzije: Bjelorusi su slavili sa 1:0, a Gruzijci sa 2:0 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine, dok su 2017. godine 2:2 igrali u prijateljskom meču.

Izvor: Al Jazeera