EULEX: Odbrana možda proslijedila snimke

Vlada Kosova smatra da su razgovori montirani, a EULEX tvrdi da su autentični (Al Jazeera)

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu EULEX je u subotu saopćila da su advokati odbrane možda proslijedili zapise prisluškivanih telefonskih razgovora kosovskog premijera Hashima Thacija i nekoliko visokih zvaničnika, koji su kasnije postavljeni na društvenu mrežu YouTube.

EULEX je saopćio da su ti tonski zapisi dio istrage koja je u toku i da su predati advokatima odbrane i sudu u Prištini, ne navodeći o kojem slučaju je riječ, niti ko je pod istragom, prenio je AP.

Međunarodni sigurnosni izvor, koji je želio ostati anoniman, rekao je u subotu da je prisluškivanje “dio istrage o korupciji u Ministarstvu transporta”, te da je dio šire istrage vezane za pronevjeru oko dva miliona eura u tom Ministarstvu između 2008. i 2012. godine, navodi agencija.

U toj aferi optužen je bivši ministar i poslanik iz Thacijeve stranke, Fatmir Ljimaj.

Vlada osudila objelodanjivanje razgovora

Audio snimci prisluškivanih razgovora Thacija i kosovskih zvaničnika pojavili su se u četvrtak na YouTubeu, a EULEX je u petak istakao da je to “ozbiljno narušavanje povjerenja”.

“Nažalost, neke strane su nepropisno objavile ovaj materijal u javnosti”, saopćio je EULEX.

Kosovska Vlada osudila je objelodanjivanje razgovora kao “skandalozno”, a prisluškivanje telefonskih razgovora označila je kao nezakonito, javio je u petak reporter Al Jazeere iz Prištine Avni Ahmedaj.

“Ove radnje predstavljaju direktne napore dijelova kako domaćih, tako i međunarodnih mehanizama, da ucjenjuju i sabotiraju lidere kosovskih institucija i normalno funkcioniranje naše države”, navela je kosovska Vlada u saopćenju od petka.

Vlada Kosova je ranije saopćila da se radi o montiranim razgovorima, dok je kosovska policija saopćila da njeni pripadnici nisu vršili prisluškivanje i da je otvorila istragu povodom ovog skandala.

Međutim, EULEX je za portal Jeta ne Kosove potvrdio da se radi o autentičnim snimcima prisluškivanih razgovora koji se odnose na jednu istragu.

Izvori: Al Jazeera i agencije