EU usaglasio sankcije Turskoj zbog traženja nafte i plina kod Kipra

Turska, Brod
Turska je poslala namjenske brodove kako bi obavila energetska istraživanja u svom kontinentalnom pojasu (EPA)

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije usvojili su u ponedjeljak pravni okvir za sankcije protiv pojedinaca i poduzeća u Turskoj koji su odgovorni za istraživanje nafte i plina u ciparskim vodama, prenosi Hina.

Pravni okvir omogućuje kažnjavanje fizičkih osoba zamrzavanjem njihove imovine i zabranom putovanja u Uniju te kažnjavanje pravnih osoba zamrzavanjem imovine.

Osim toga, zabranjuje pravnim i fizičkim osobama u Europskoj uniji financiranje kažnjenih osoba i poduzeća.

Zasad još nitko nije kažnjen.

Kazne za pravne i fizičke osobe

EU može kazniti pravne i fizičke osobe koje su odgovorne za aktivnosti istraživanja ugljikovodika koje Cipar ne dopušta u svojim teritorijalnim vodama, isključivom gospodarskom pojasu i epikontinentalnom pojasu.

Kazne se mogu odnositi i na one koje pružaju financijsku, tehničku ili materijalnu potporu za te aktivnosti.

To je već drugi niz mjera protiv Turske, koja ne priznaje ciparski isključivi gospodarski pojas, tvrdeći da ne uzima u obzir interese sjevernog dijela Cipra, gdje su ciparski Turci proglasili neovisnost, koju priznaje samo Turska, prenosi agencija.

U istočnom Sredozemlju otkrivene su velike zalihe nafte i plina, što je pokrenulo natjecanje za njihovo iskorištavanje, ali i povećalo napetosti između Turske i Cipra.

Izvor: Agencije