EU: U Švedskoj najveći porez na prihode

Prosječni PDV u EU-u je posljednjih godina znatno povećan (AP)

Među zemljama Evropske unije (EU) vladaju velike razlike u porezima.

Dok u Švedskoj najveća stopa poreza na prihod fizičkog lica ove godine dostiže 56,6 posto, u Bugarskoj je to deset procenata, pokazuju podaci Agencije za statistiku EU, Eurostat.

Na drugom mjestu iza Švedske je Danska s porezom na prihod fizičkih lica od 55,4 posto. Upravo su u tim skandinavskim zemljama najveće plate u EU-u.

Pored toga, Švedska je, također, poznata po veoma razvijenom sistemu socijalne zaštite, gdje se pruža velika podrška roditeljima s djecom, kao i podrška u zapošljavanju. 

Švedska i Danska imaju porez na prihod fizičkih lica 55,4 posto, a, istovremeno, u tim skandinavskim zemljama su najveće plate u EU-u.

Statističari su za svoje podatke o porezima u Skandinaviji koristili najveću moguću stopu, koja može znatno da se razlikuje od stopa u drugim zemljama u kojima su prihodi oporezovani progresivno, prema njihovoj visini.

Različit i PDV

Slične razlike kao kod poreza na prihod su i porezi na dodatu vrijednost (PDV). Tako u Luksemburgu prosječni standardni PDV ove godine iznosi 15 procenata, dok je u Mađarskoj to 27 posto, a u Danskoj i Švedskoj 25 posto. 

Prosječni PDV u EU-u je posljednjih godina znatno povećan, naveli su evropski statističari. Dok je 2000. godine iznosio 19,2 posto, ove godine se popeo na 21 procenat.

U EU-u se značajno razlikuju i prihodi zemlje od poreza u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP).

U 2010. godini, prema najnovijim statističkim podacima, odnos poreskih prihoda u Litvaniji dostizao je 27,1 posto tamošnjeg BDP-a.

U Danskoj je to bilo 47,6, a prosjek Evropske unije je 38,4 posto.

Izvor: Agencije