Oglasi

EU: Suzbiti rusku propagandu na zapadnom Balkanu

Na nivou EU-a već djeluje StratCom, platforma kojom se Unija bori protiv neistina za koje vjeruje da ih širi Rusija.
Sankcije su uvedene na osnovu zakona usvojenog prošle godine i izvršne naredbe čiji je cilj kažnjavanje pokušaja upada u američke kompjuterske sistemeReuters - Ilustracija

Hrvatska je među osam država članica Europske unije koje su potpisale pismo šefici europske diplomacije Federici Mogherini kojim traže da Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) značajno proširi aktivnosti u suzbijanju ruske propagande, posebno na području juga Europe i zapadnom Balkanu, javlja EUobserver.

Osim Hrvatske, pismo su potpisala i ministarstva vanjskih poslova Češke, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske, Švedske i Velike Britanije.

Navodi se da su u tom pismu iznijeli tvrdnju da, "suočeni s nesmanjenom kampanjom dezinformiranja koju izvodi treća strana (Rusija), vide hitnu potrebu daljnjeg jačanja kapaciteta StratComa Europske unije".

Zagrebački Jutarnji list podsjeća da je StratCom osnovan pri EU-u odlukom koju su podržale sve članice kako bi se otkrile i demantirale neistine koje o Uniji, kako misle u Bruxellesu, širi Rusija.

U pismu se traži da punim kapacitetom počnu s radom i dvije nove filijale StratComa – za jug i zapadni Balkan. Od EU-a traže više novca, kao i dovoljna sredstva kako bi se moglo ulagati u inovativne tehnologije.

Na prvoj liniji

EUobserver navodi da su spomenute države "na prvoj crti" onoga što se u pismu naziva "sofisticiranom i intenzivnom kampanjom stranih aktera kako bi se generiralo nepovjerenje i nezadovoljstvo demokratskim poretkom, diskreditirala EU, transatlantska zajednica i europski partneri, te smanjilo europsko jedinstvo".

Navodi se da je StratCom, koji bi pomogao u borbi protiv ruske propagande, stvoren prije dvije godine odlukom Europskog vijeća i djeluje u okviru EEAS-a.

Neki diplomati kažu da je osnovan, prije svega, zbog zalaganja predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, dok Mogherini "nije ni tada pokazivala neki pretjerani interes".

Prema članku, StratCom posredstvom Twittera i društvenih mreža pokušava demantirati ruske dezinformacije i promovirati pozitivno praćenje EU-a djelovanjem na području bivšeg Sovjetskog Saveza. Ima najmanje 30.000 pratitelja na Twitteru.

Doduše, za StratCom radi samo 14 osoba, od kojih je čak deset diplomata iz država članica.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.