EU: Suzbiti rusku propagandu na zapadnom Balkanu

Sankcije su uvedene na osnovu zakona usvojenog prošle godine i izvršne naredbe čiji je cilj kažnjavanje pokušaja upada u američke kompjuterske sisteme (Reuters)

Hrvatska je među osam država članica Europske unije koje su potpisale pismo šefici europske diplomacije Federici Mogherini kojim traže da Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) značajno proširi aktivnosti u suzbijanju ruske propagande, posebno na području juga Europe i zapadnom Balkanu, javlja EUobserver.

Osim Hrvatske, pismo su potpisala i ministarstva vanjskih poslova Češke, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske, Švedske i Velike Britanije.

Navodi se da su u tom pismu iznijeli tvrdnju da, “suočeni s nesmanjenom kampanjom dezinformiranja koju izvodi treća strana (Rusija), vide hitnu potrebu daljnjeg jačanja kapaciteta StratComa Europske unije”.

Zagrebački Jutarnji list podsjeća da je StratCom osnovan pri EU-u odlukom koju su podržale sve članice kako bi se otkrile i demantirale neistine koje o Uniji, kako misle u Bruxellesu, širi Rusija.

U pismu se traži da punim kapacitetom počnu s radom i dvije nove filijale StratComa – za jug i zapadni Balkan. Od EU-a traže više novca, kao i dovoljna sredstva kako bi se moglo ulagati u inovativne tehnologije.

Na prvoj liniji

EUobserver navodi da su spomenute države “na prvoj crti” onoga što se u pismu naziva “sofisticiranom i intenzivnom kampanjom stranih aktera kako bi se generiralo nepovjerenje i nezadovoljstvo demokratskim poretkom, diskreditirala EU, transatlantska zajednica i europski partneri, te smanjilo europsko jedinstvo”.

Navodi se da je StratCom, koji bi pomogao u borbi protiv ruske propagande, stvoren prije dvije godine odlukom Europskog vijeća i djeluje u okviru EEAS-a.

Neki diplomati kažu da je osnovan, prije svega, zbog zalaganja predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, dok Mogherini “nije ni tada pokazivala neki pretjerani interes”.

Prema članku, StratCom posredstvom Twittera i društvenih mreža pokušava demantirati ruske dezinformacije i promovirati pozitivno praćenje EU-a djelovanjem na području bivšeg Sovjetskog Saveza. Ima najmanje 30.000 pratitelja na Twitteru.

Doduše, za StratCom radi samo 14 osoba, od kojih je čak deset diplomata iz država članica.

Izvor: Agencije