Oglasi

EU spreman za protivmjere američkim carinama

Njemački ministar naveo kako se želi izbjeći ekonomski rat, te kako su Evropljani spremni braniti svoje interese.
Almeier: Smatram da ratovi općenito nisu dobra ideja, pa ni trgovinski, jer će na kraju svi izgubitiEPA-EFE

Evropska unija želi izbjeći trgovinski rat sa Sjedinjenim Američkim Državama, no spremna je braniti svoje interese i odgovoriti na svaku jednostranu odluku SAD-a protivmjerama, rekao je u četvrtak njemački ministar privrede Peter Altmeier.

„Smatram da ratovi općenito nisu dobra ideja, pa ni trgovinski, jer će na kraju svi izgubiti“, rekao je Altmeier u emisiji televizije ZDF.

„Stoga je cilj i interes izbjeći ovaj trgovinski rat“, istakao je on dodavši kako EU spor sa SAD-om želi riješiti dogovorom o nižim carinama.

Trumpove prijetnje

No, ako Washington odluči jednostrano povećati carine, Brisel će odgovoriti svojim protivmjerama „tako da svi znaju da mi štitimo i branimo naše interese“, naveo je njemački ministar.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je u februaru rekao kako će Sjedinjene Američke Države nametnuti carine na uvoz evropskih automobila ako ne bude dogovoren trgovinski sporazum s Evropskom unijom.

„Pokušavamo dogovoriti sporazum“, rekao je američki predsjednik pa dodao kako su „oni (EU) jako tvrdi“.

„Ako ne dogovorimo sporazum, primijenit ćemo carine“, rekao je Trump.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.