Oglasi

EU: Razlika u platama u EU-u znači da žene od danas rade besplatno

Načelo ravnopravnosti plata upisano je u evropske ugovore i još uvijek žene ne vide usklađenost stvarnosti sa zakonima.
Žena, Posao, radnicaŠirom Europske unije žene zarađuju prosječno 16 posto manje od muškaracaAFP - Ilustracija

Razlika u prosječnim plaćama muškaraca i žena u Europskoj uniji znači da od 4. studenoga do kraja godine žene diljem Unije rade besplatno, upozorila je Europska komisija, kako prenosi Hina.

Tzv. dan ravnopravnosti u plaćama služi kako bi se ukazalo na činjenicu da žene i dalje zarađuju manje od muškaraca na istim poslovima.

Diljem Europske unije žene zarađuju prosječno 16 posto manje od muškaraca, prema posljednjim podacima.

Ta je brojka 0,2 postotna boda manja u odnosu na prethodnu godinu.

"Prije šezdeset godina načelo ravnopravnosti plaća upisano je u europske ugovore i još uvijek žene diljem Europe ne vide usklađenost stvarnosti svakodnevnih života sa zakonima", napisali su u priopćenju povjerenici Europske komisije Vera Jourova, Marianne Thyssen i Frans Timmermans.

Leyen obećala zakon o transparentnosti

"Iako smo napravili neke korake u pravom smjeru u proteklih pet godina više se mora učiniti i brže. Naši građani od nas očekuju da se više potrudimo", dodali su.

Novoimenovana predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, koja će biti prva žena na čelu vlade EU-a, obećala je zakon o transparentnosti plaća u prvih sto dana svoga mandata.

To zajedno s novim pravilima EU-a koja olakšavaju muškarcima i ženama da ravnopravno dijele odgovornosti za odgoj djece trebalo bi "odgovoriti na korijene uzorka jaza u plaćama po spolu", navelo je troje povjerenika.

Von der Leyen je sastavila tim povjerenika s ravnopravnom zastupljenošću muškaraca i žena no tri je njezina kandidata odbio Europski parlament.

Sad se ne čini izglednim da će postići rodnu ravnopravnost u Komisiji, prenosi agencija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.