Oglasi

EU radi na evakuaciji 600 građana iz Kine

Evropska unija ponudila je pomoć Kini u rješavanju problema s korona virusom, može pokrenuti hitno finansiranje i medicinske timove.
Novi virus već je usmrtio više od 130 ljudiReuters

Evropska unija radi na povratku gotovo 600 građana iz 14 zemalja EU-a koji žele napustiti Kinu zbog širenja korona virusa, koji je već usmrtio više od 130 ljudi.

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič izjavio je novinarima u Briselu da će se situacija sa smrtonosnim virusom vjerovatno pogoršati prije nego što postane bolja, prenio je Tanjug od agencije AP.

Rekao je da je Unija ponudila pomoć Kini u rješavanju problema s virusom i da, po potrebi, može pokrenuti hitno finansiranje i medicinske timove.

SAD i Japan vratili neke građane

"Aktivno sarađujemo s kineskim vlastima radi povratka državljana iz Austrije, Belgije, Bugarske, Njemačke, Španije, Finske, Francuske, Italije, Latvije, Holandije, Poljske, Portugala, Rumunije i Velike Britanije", rekao je Lenarčič.

Naveo je da organizacija letova i dalje traje i da ne može iznijeti precizne detalje o tome kada će letovi za evakuaciju početi ili koja će odredišta ona uključivati.

Sjedinjene Američke Države i Japan već su evakuirali pojedine građane iz pogođenog područja u Kini.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.