EU pozvala Srbiju i Kosovo da sarađuju na suzbijanju virusa

Saradnja u vrijeme pandemija neophodna je zbog humanosti i odgovornosti prema ljudskim životima (EPA)

Radna grupa za Poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) pozvala je nadležne organe Srbije i Kosova da uspostave direktnu i efikasnu saradnju na suzbijanju širenja pandemije korona virusa.

Radna grupa za Poglavlje 35 apelirala je u saopćenju da se uspostave komunikacioni kanali kriznih štabova za suzbijanje korona virusa u Srbiji i na Kosovu, koji bi omogućili razmjenu informacija o razmjerama pandemije na dnevnom nivou.

“Također, pozivamo nadležne organe da uspostave procedure za saradnju medicinskih ustanova i ljekarskih timova, kao i procedure za međusobno pomaganje u bolničkom liječenju pacijenata zaraženih korona virusom”, navedeno je u saopćenju, prenosi Beta.

Radna grupa za Poglavlje 35 je naglasila da je potrebno regulirati režim kretanja između Srbije i Kosova na način da bude omogućeno neometano kretanje sanitetskih vozila i ljekarskih timova.

 

Predloženo je i da se dozvoli prelaz robe široke potrošnje, naročito hrane, lijekova, sanitetskog materijala, sredstava za dezinfekciju i ostalih potrepština za normalan život.

“Zajednički pristup i aktivna saradnja u suzbijanju pandemije korona virusa u Srbiji i na Kosovu može u značajnoj mjeri doprinijeti pomirenju dva društva, a šansu svakako ne treba propustiti”, naglasila je Radna grupa za Poglavlje 35.

U saopćenju se podsjeća da je pandemija pokazala da širenje bolesti prevazilazi granice, nacionalno i etničko porijeklo ili vjersku pripadnost oboljelih i da se može pobijediti jedino zajedničkim djelovanjem, međusobnom saradnjom i solidarnošću.

Tadođer je naglašeno da je saradnja neophodna, prije svega, zbog humanosti i odgovornosti prema ljudskim životima u teškim vremenima.

Izvor: Agencije