EU pooštrava borbu protiv terorizma

Lista sankcija bit će sastavljena nakon odluke Evropskog vijeća, na prijedlog zemalja članica Evropske unije (EPA)

S ciljem jačanja borbe protiv grupa Islamska država Irak i Levant i Al-Kaida, Evropska unija uvela je određene zakonske promjene.

Evropsko vijeće saopćilo je kako su uvedene određene zakonske promjene kada je u pitanju borba protiv ISIL-a i Al-Kaide, a među njima se nalazi i zabrana kretanja te zamrzavanje imovine onima koji podržavaju ove organizacije ili njene članove.

Pored toga, sankcioniranim osobama i institucijama niko neće moći pružati finansijsku podršku, navodi agencija Anadolija.

Prije ove odluke, sankcije poput zabrane kretanja i zamrzavanja imovine mogle su se primjenjivati samo na osobe i institucije sa lista terorista zemalja članica EU-a i Ujedinjenih naroda na području EU-a.

S novim promjenama mjere će se moći primijeniti na sve koji su povezani s organizacijama koje EU smatra terorističkim.

Planiranje napada

Sankcije će se biti primjenjive na one koji su planirali napad, one koji budu pružali finansijsku podršku ISIL-u ili Al-Kaidi ili budu trgovali oružjem ili naftom s ovim organizacijama, te oni koji budu prolazili njihove obuke.

Pored toga, sankcije će biti primjenjive i na one koji budu otimali ljude, seksualno ih zlostavljali, prisiljavali na brak i ropstvo, a sankcionirani će biti i strani ratnici.

Oni kojima bude zabranjeno kretanje neće moći ući niti u jednu zemlju članicu EU-a, a ukoliko se na listi nalazi državljanin EU-a, moći će ući samo u zemlju čije državljanstvo posjeduje.

Lista sankcija bit će sastavljena nakon odluke Evropskog vijeća, na prijedlog zemalja članica EU-a.

Izvor: Agencije