Oglasi

EU: Osuda sirijskog režima i hemijskih napada

Ministri Evropske unije su pokazali 'razumijevanje' za napade SAD-a, Velike Britanije i Francuske na postrojenja sa hemijskim oružjem u Siriji.
Ministri EU-a su iskazali žaljenje zbog ruske i iranske podrške sirijskom režimuAl Jazeera

Evropska unija je u ponedjeljak na sastanku u Luksemburgu snažno osudila sirijski režim za katastrofalnu humanitarnu situaciju u zemlji i upotrebu hemijskog oružja i pokazala "razumijevanje" za napade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske čiji je cilj bio uništenje hemijskog oružja te je pozvala na oživljavanje političkog procesa jer nema "vojnog rješenja" za sirijsku krizu.

"Sirijski režim snosi daleko najveću odgovornost za katastrofalnu humanitarnu situaciju i patnje sirijskog naroda.  Snažno osuđujemo ponovnu i kontinuiranu upotrebu hemijskog oružja od strane sirijskog režima, uključujući i posljednji napad u Doumi, što je teško kršenje međunarodnog prava i uvreda za ljudsko dostojanstvo", kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji su se okupili u ponedjeljak  na redovitom mjesečnom sastanku.

"U tom kontekstu, Vijeće razumije da su ciljani napadi Sjedinjenih Američkih Država, Velika Britanije i Francuske na postrojenja za hemijsko oružje u Siriji bili specifične mjere koje su poduzete s jedinim ciljem da se spriječi sirijski režim da i dalje koristi hemijsko oružje za ubijanje vlastitog naroda. Vijeće podržava sve napore koji imaju za cilj sprečavanje uporabe hemijskog oružja", dodaje se u zaključcima.

Politički proces

Ministri su također pozvali na oživljavanje političkog procesa, ističući da nema vojnog rješenja te izrazili žaljenje zbog ruske i iranske podrške sirijskom režimu, prenosi Hina.

"Ističemo da sadašnju situaciju treba iskoristiti za oživljavanje procesa za traženje političkog rješenja za sirijski sukob. EU ponavlja da ne može biti vojnog rješenja. Suprotno tome, sirijski režim uz podršku Rusije i Irana od prošle godine pojačao je vojne operacije ne obazirući se na civilne žrtve", kažu ministri.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini smatra da je konferencija EU-a i UN-a o budućnosti Sirije, koja se sljedeće sedmice održava u Briselu, dobra prilika za oživljavanje političkog procesa.

"Znam da to zvuči nadrealno u kontekstu rata, ali ako postoji nada za Siriju, onda je to sirijski narod kojem je dosta sukoba i rata i koji bi mogao dati poticaj za ozbiljne pregovore", rekla je Mogherini.

O potrebi oživljavanja političkog procesa govorio je i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, koji je također istaknuo da rješenje nije moguće pronaći bez Rusije.

"Najprije treba osigurati primirje i dostavu humanitarne pomoći te prelaznu vladu u Siriji", rekao je Maas.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnosn izjavio je po dolasku na sastanak da je odluka o zračnim napadima bila "potpuno opravdana" te je pozdravio međunarodnu potporu za tu akciju SAD-a, Velike Britanije i Francuske.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.