EU: Neupitna podrška evropskom putu regije

Završen je Samit Europske unije u Briselu na kojem je data neupitna potpora europskim integracijama Zapadnog Balkana. 

Poruka iz Brisela je da će Unija ostati privržena održanju stabilnosti i prosperiteta te regije. K

ako je istaknuto, Brisel je shvatio da je trenutak da se zemljama jugoistoka Evuope daju prilike za kretanje naprijed, da se koriste riječi – proširenje i pridruživanje. Reizbor Donalda Tuska na čelo Evropskog vijeća bio je tema prvog dana samita EU-a.

Nakon toga, čelnici su raspravljali o migracijama, ekonomiji i zapošljavanju.

Ranije je Europsko vijeće potvrdilo svoju “nedvosmislenu potporu” europskoj perspektivi Zapadnog Balkana, priznajući kako je situacija u toj regiji “nestabilna” i da je treba držati pod nadzorom.

U zaključcima summita, koji su predloženi kao zaključci predsjedavajućeg [Donalda Tuska], a ne zaključci Vijeća jer nije postignut koncenzus, navodi se kako je na Zapadnom Balkanu važan nastavak provedbe reformi, dobrosusjedskih odnosa i inicijativa za regionalnu suradnju.

“Pozdravljajući napredak koji su ostvarile zemlje regije, Europsko vijeće naglašava da EU ostaje predana provedbi europski orijentiranih reformi i projekata na Zapadnom Balkanu”, navodi se u zaključcima.

Ukazujući kako je “neobično” da se zaključci predlažu i usvajaju kao zaključvi predsjedavajućeg, a ne Europskog vijeća, Politico ocjenjuje kako je prvi dan summita završen “dramatičnim odricanjem od odgovornosti”. Europsko vijeće jeste raspravljao o priloženom dokumentu, navodi taj portal, ali nije bilo konsenzusa iz razloga nevezanih za njegov sadržaj”.

Ključ neslaganja je protivljenje reizboru Donalda Tuska za predsjedavajućeg, koje je stiglo iz njegove domovine Poljske.

Poljska protiv Tuska

Poljska premijerka Beata Szydlo izjavila je da neće prihvatiti zaključke Europskog vijeća, zbog ponovnog izbora Tuska za predsjednika Europskog vijeća. Smatra i da bez toga summit “nije relevantan”.

“Oni pokušavaju naći način da prihvate dokument, a ne znam kako i na koji način. Jasno je zapisano da se summiti završavaju zaključcima. Ako ih jedna zemlja ne prihvaća, to znači da summit nije relevantan. Ako postoji način za drugo rješenje, onda to pokazuje da nema pravila i Poljska se s tim ne slaže”, rekla je Szydlo.

Ako nema konsenzusa o zaključcima, navode agencije, uvijek je moguće te zaključke preformulirati u izjavu predsjednika Europskog vijeća, koja praktički ima istu težinu.

Desničarska vlada Poljske optužila je svoje kolege u EU da su ignorirali protivljenje obnovi mandata Tusku, bivšeg premijera Poljske koga je njegova država napala zbog navodnog miješanja u domaću politiku.

Tusk: Napetosti na Balkanu otele su se kontroli

Govoreći o Zapadnom Balkanu, temi koja će dominirati u raspravama i drugog dana summita lidera Europske unije koji se održava u Bruxellesu, Tusk je rekao kako su se “napetosti na Zapadnom Balkanu otele kontroli, djelomice i zbog uplitanja vanjskih faktora koji nastoji destabilizirati te zemlje već neko vrijeme”.

Po njegovim riječima, Zapadni Balkan je “ključan za Europu” te će čelnicima država članica, kako je najavio, predložiti novu komunikacijsku strategiju prema tom području.

“Naša je poruka toj regiji jasna – EU će održati obećanje koje je dao u Solunu i potpuno je privržen održanju stabilnosti i prosperiteta te regije. Želim da čelnici potvrde europsku perspektivu Zapadnog Balkana”, rekao je Tusk.

Čelnici zemalja članica na summitu u Solunu u lipnju 2003. prihvatili su “Agendu za Zapadni Balkan”, dokument u kojem se potvrđuje europska perspektiva zemalja regije i u kojem su navedeni prioritetni koraci koje te zemlje trebaju poduzeti na putu prema Europskoj uniji.

“Ne odstupamo od Balkana, već mu se približavamo”, poručio je Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije.

Izvor: Al Jazeera i agencije