EU mobilizira članice protiv lažnih vijesti uoči evropskih izbora

Facebook, Twitter, Google i Mozilla imaju uspostavljen kodeks dobre prakse u borbi protiv dezinformacija (EPA)

Šest mjeseci prije europskih izbora Europska komisija pokrenula je akcijski plan protiv dezinformacija na internetu, pozivajući države članice i korisnike mreža poput Facebooka da se suprotstave prijetnjama, kojih je najviše iz Rusije, prenosi AFP.  

Komisija je najavila uspostavu “sustava za rano uzbunjivanje” između institucija Europske unije i zemalja članica kako bi dijelile podatke “u realnom vremenu” o mogućim dezinformacijama tijekom kampanje za izbore zastupnika u Europski parlament krajem svibnja 2019.

Društvene mreže kao što su Facebook i Twitter te pretraživač Google, koji su u rujnu potpisali “kodeks dobre prakse”, pozvani su svakog mjeseca izvijestiti o akcijama koje su poduzele protiv dezinformacija.

Zajedno u zaštiti od dezinformacija

“Vidjeli smo pokušaje miješanja u izbore i referendume s dokazima koji upućuju na to da je Rusija glavni izvor tih kampanja”, rekao je novinarima Andrus Ansip, potpredsjednik Europske komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište.

“Moramo biti jedinstveni i ujediniti snage da zaštitimo naše demokracije od dezinformacija”, rekao je Ansip predstavljajući akcijski plan pred Europskom komisijom.

Komisija je najavila da je u proračunu za 2019. “više nego udvostručila” novac za tijelo posebno zaduženo boriti se protiv lažnih vijesti i senzibilizirati javno mišljenje. Svota će iznositi pet milijuna eura, a zemlje članice pozvane su da i same poduzmu takve mjere.

Sustav brzog uzbunjivanja, koji treba biti uspostavljen do ožujka, bit će u obliku zaštićene digitalne platforme na kojoj će države članice i europske institucije moći dijeliti informacije o “koordiniranim pokušajima stranih aktera da manipuliraju” demokratskom raspravom.

Kodeks dobre prakse

Facebook, Twitter, Google i Mozilla (koja stoji iza pretraživača Firefox) potpisali su u rujnu samoregulatorni “kodeks dobre prakse” u suzbijanju dezinformacija, kojim se obvezuju jasno razlikovati oglašivački sadržaj i informacije te u najbržem roku zatvoriti račune s lažnim vijestima. 

Obvezuju se provoditi širok spektar mjera, od transparentnosti u političkom oglašavanju do zatvaranja lažnih računa i onemogućavanja zarade onima koji plasiraju dezinformacije.

Kodeks dobre prakse trebao bi pridonijeti transparentnoj, poštenoj i vjerodostojnoj internetskoj kampanji uoči europskih izbora u proljeće 2019., uz potpuno poštivanje temeljnih europskih načela slobode izražavanja, slobode tiska i pluralizma.

Izvor: Agencije