Oglasi

EU će pomno nadzirati poljski zakon o pravosuđu

Brisel optužuje vladajuću poljsku Stranku prava i pravde za politiziranje pravosuđa otkako je došla na vlast 2015. godine.
Poljska je pokrenula veliku reformu svog pravosudnog sistema koju Brisel kritikujeEPA - Ilustracija

Evropska komisija pomno će nadzirati da li novi poljski nacrt zakona podriva nezavisnost pravosuđa, izjavio je Christian Wigand, glasnogovornik izvršnog organa Evropske unije.

Zvanični Brisel optužuje vladajuću poljsku Stranku prava i pravde (PiS) za politiziranje pravosuđa od kako je došla na vlast u 2015. godine, podsjeća Reuters.

Iz PiS-a tvrde kako su reforme neophodne kako bi se poljski sudovi učinili efikasnijim, prenosi Fena.

Na osnovu prijedlog zakona koji je PiS podnio Parlamentu 12. decembra, sudije mogu biti smijenjeni ukoliko dovedu u pitanje legitimitet pravosudne reforme.

PiS protiv sudija

Prijedlog zakona također navodi da sudije moraju obavijestiti svoje nadređene o ranijem članstvu u političkim strankama i o bilo kakvim aktivnostima u nevladinim organizacijama i na društvenim mrežama.

PiS želi spriječiti da poljske sudije, koje je imenovalo vijeće koje je postavila vladajuća stranka, budu nezavisni i stoga se njihove presude mogu dovoditi u pitanje, konstatira Reuters.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.