EU brine samospaljivanje Tibetanaca

Ashton pozvala Kinu da dozvoli slobodan pristup svim tibetanskim autonomnim oblastima stranim diplomatama i novinarima (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izdala je saopćenje u kome je navela da je EU duboko rastužena zbog povećanog broja Tibetanaca koji se samospaljuju, a od kojih su mnogi mladi ljudi.

“Zabrinuti smo zbog ograničavanja izražavanja tibetanskog identiteta što, izgleda, podstiče nezadovoljstvo u regiji”, navela je ona u saopćenju, izdatom u petak navečer, javlja Tanjug.

Ashton je istakla da EU poštuje teritorijalni integritet Kine, ali poziva kineske vlasti da riješe duboko ukorijenjene uzroke frustracija tibetanskog naroda i omoguće poštivanje njihovih građanskih, političkih, ekonomskih, društvenih i kulturnih prava, uključujući pravo da imaju vlastitu kulturu, svoju religiju i da govore svojim jezikom.

EU u potpunosti podržava i saopćenje visoke komesarke Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava Navi Pillay od drugog novembra, u kome ona traži od kineskih vlasti da poštuju prava Tibetanaca na miroljubivo okupljanje i izražavanje mišljenja, kao i da oslobode sve pojedince koji su privedeni nakon učešća na mirnim demonstracijama.

“Također, pozivamo kineske vlasti da dozvole slobodan pristup svim tibetanskim autonomnim oblastima stranim diplomatama i stranim novinarima”, navedeno je u saopćenju.

EU poziva sve Tibetance da se uzdrže od takvih načina protesta kao što je samospaljivanje, a ohrabruje sve zainteresirane strane da obnove dijalog.

Humanitarne grupe su saopćile 11. decembra da se troje Tibetanaca spalilo, demonstrirajući protiv kineske uprave u tom himalajskom regionu tokom vikenda, dok kineski državni mediji optužuju dalaj-lamu da pretvara tibetanski budizam u “kult zla”.

Traže povratak dalaj-lame

Tibetanske grupe u izbeglištvu su saopštile da je time ukupan broj samospaljivanja od 2009. narastao na 95, a da je smrt mlade djevojke osmi slučaj samospaljivanja mlađih od 18 godina.

Svi oni su, kako navode tibetanske grupe, pozivali na povratak dalaj-lame na Tibet.

Vlasti Kine već dugo optužuju dalaj-lamu da je inspirator samospaljivanja u nastojanju da dođe do nereda i nezavisnosti Tibeta, što on negira i tvrdi da se zalaže samo za veću autonomiju Tibeta.

Mnogi Tibetanci optužuju Kinu da vrši vjersku represiju i suzbija njihovu kulturu, budući da se većinska etnička grupa Han sve više naseljava u historijski tibetanske oblasti.

Peking, međutim, tvrdi da Tibetanci imaju slobodu vjeroispovesti i ukazuje na brojne investicije kojima je Tibetu donio modernizaciju i bolji životni standard.

Duhovni vjerski vođa dalaj-lama je poslije neuspjele pobune 1959. pobegao sa Tibeta u Indiju i od tada živi u Dharamshali, gdje je i sjedište tibetanske Vlade u izgnanstvu.

Izvor: Agencije