Etiopija preusmjerila tok Plavog Nila

Plavi Nil je jedna od dvije glavne pritoke rijeke Nil (EPA)

Etiopija je počela sa preusmjeravanjem toka rijeke Plavi Nil zbog izgradnje ogromne brane potrebne za zadovoljenje vlastitih energetskih potreba, saopćili su državni mediji, što je izazvalo zabrinutost nizvodnih zemalja zavisnih od Nila.

Premijer Etiopije Demeky Mekonin je u utorak kazao da će preusmjeravanje toka na mjesto brane Velike etiopijske brane osigurati električnu energiju proizvedenu hidropotencijalnom ne samo za Etiopiju već i za susjedne zemlje, navela je državna Radio-televizijska agencija.

Egipat i Sudan su se usprotivili izgradnji, kazavši da narušava sporazum iz kolonijalne ere kojim se Egiptu daje skoro 70 posto voda rijeke Nil.

Etiopija, s druge strane, tvrdi da brana neće imati utjecaja na Egipat i da sporazum iz 1959. ignorira potrebe pet uzvodnih zemalja.

Izvoz energije

“Rečeno je da će ovaj projekt koštati između pet i šest milijardi američkih dolara i da će proizvoditi 6.000 megavata električne energije kojom će se napajati ne samo Etiopija, već će se izvoziti energija za dio istočnoafričkih zemalja”, kazao je Azad Essa, novinar Al Jazeere, izvještavajući iz Adis Abebe.

On je dodao kako se očekuje da ovaj hidroelektrični projekt, koji se smatra najvećim na kontinentu, u potpunosti finansira egipatska Vlada, a ne strani donatori koji su odbili uključiti se u spor sa Egiptom.

Egipat kaže da je njihova populacija od 90 miliona među najvećim u Africi i da, za razliku od drugih zemalja koje se nalaze na slivu Nila, nema dostupne alternativne izvore vode.

Egipatsko Predsjedništvo je u utorak saopćilo da čeka izvještaj Trojnog komiteta sliva Nila, koji čine Egipat, Sudan i Etiopija, kako bi donio odluku o narednim koracima.

Glasnogovornik predsjednika Muhammeda Mursija je kazao da ovaj potez neće imati negativan utjecaj na količinu vode Nila koja dolazi do Egipta.

Suština problema

“Glavno pitanje i suština problema je utjecaj same brane, a ne ovaj potez skretanja toka rijeke”, rekao je za Al Jazeru Mohamed Edrees, ambasador Egipta u Etiopiji.

On je kazao da je skretanje toka korak u izgradnji brane, te da neće imati utjecaja na Egipat ili Sudan kada je dotok količine vode u pitanju zbog alternativne rute sliva.

Otprilike 84 posto vode najduže svjetske rijeke dolazi iz Etiopije. Plavi Nil je jedna od dvije glavne pritoke rijeke. Bijeli Nil, koji protječe kroz Sudan, druga je glavna pritoka.

Izvor: Al Jazeera i agencije