Estonija pravi elektronsko skladište svih podataka

Zbog jake želje da primjenjuje najnovija dostignuća, po čemu prednjači u EU, Estoniju nazivaju i 'E-stonija' (Reuters)

Estonija će iduće godine u Luksemburgu otvoriti svoje “elektronsko veleposlanstvo”, kao rezervnu “banku” svojih podataka.

To će zapravo biti dobro osigurana dvorana sa serverima na kojima će biti važne informacije o Estoniji, a koji će biti dostupni ako i kada njen kompjuterski sustav ne bude radio.

U toj “banci” će se nalaziti državni i podaci o poduzećima, bankama, mirovinama, zakonima, popisima stanovništava, financijama, prenosi AFP.

Premijer Juri Ratas je nedavno izjavio da su “sigurnost podataka i cyber sigurnost od ključnog značaja za stjecanje povjerenja građana i dobro funkcioniranje rada službi”.

Estonija postala ‘E-stonija’

Dvije države, Estonija i Luksemburg, prošlog su mjeseca sklopile ugovor o otvaranju elektronskog skladišta podataka o Estoniji.

To će u svijetu biti prvo “veleposlanstvo podataka”, rekao je premijer Estonije, zemlje sa svega 1,3 milijuna stanovnika, koju zbog jake želje da primjenjuje najnovija postignuća po čemu prednjači u EU, nazivaju i “E-stonija”.

Većina njenih državnih usluga je dostupna na posebnom portalu na internetu, a elektronsko glasanje na izborima, također uz pomoć interneta, uvedeno je 2005.

U Estoniji je centar NATO-a za elektronsku sigurnost u kojem zapadnoeuropski i sjevernoamerički stručnjaci rade na “cyber osiguravanj” svih 29 članica Alijanse.

Izvor: Agencije