Oglasi

Esper: Treba vremena za povlačenje američke vojske iz Sirije

Za kompletno povlačenje vojske iz oblasti Kobani trebat će još jedna sedmica ili malo više, rekao je američki ministar odbrane.
Mark EsperMark Esper je pozvao Ankaru da se usredotoči na veće izazove s kojima je suočen Sjevernoatlantski savezEPA - Arhiva

Za kompletno povlačenje američke vojske iz oblasti Kobani, na sjeveroistoku Sirije, blizu granice s Turskom, trebat će još jedna sedmica ili malo više, izjavio je američki ministar odbrane Mark Esper.

On je rekao da će, nakon što se djelimično povlačenje američke vojske završi, vojska i dalje imati oko 600 vojnika u Siriji, što je manje od oko 1.000 prije naređenja američkog predsjednika Donalda Trumpa prošlog mjeseca, piše Reuters, prenosi Tanjug.

'Još uvijek parnteri sa SDF-om'

Esper je dodao da SAD i dalje podržava Sirijske demokratske snage (SDF), koje predvode Kurdi, a koje Turska smatra "terorističkom grupom".

"Još uvijek smo partneri s njima. I dalje im pružamo pomoć", rekao je Esper i istakao da je SDF imao veliku ulogu u sprečavanju preporoda oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Pentagon je ranije saopćio da će prihodi sa naftnih polja na sjeveroistoku Sirije ići snagama koje podržava Washington, a ne SAD-u.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.