Oglasi

Erjavec vjeruje da će Hrvatska popustiti

Slovenija bi mogla Evropskoj uniji dostaviti prijedlog tužbe protiv Hrvatske, koja ne poštuje arbitražnu presudu o granici.
Erjavec traži političko jedinstvo svih stranaka u primjeni arbitražeEPA

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec vjeruje da će Hrvatska prije ili kasnije promijeniti stajalište prema arbitražnoj presudi o granici u Piranskom zaljevu i najavio da njegovo ministarstvo priprema tužbu protiv Hrvatske pred europskim sudom.

"Uvjeren sam da će Hrvatska promijeniti svoje negativno stajalište i nadam se da će Europska komisija sadašnju verbalnu potporu arbitražom rješenju zamijeniti konkretnijom aktivnošću", kazao je Erjavec u slovenskom parlamentu.

Prije sjednice vanjskopolitičkog odbora Erjavec je predstavio aktivnosti Vlade Slovenije u implementaciji arbitraže i zatražio političko jedinstvo svih stranaka u tom pitanju.

Slovenija bi već krajem veljače mogla Europskoj uniji dostaviti prijedlog tužbe protiv Hrvatske koja ne poštuje arbitražnu presudu i pripadnu dokumentaciju, najavio je šef slovenske diplomacije.

"Komisija bi tada imala tri mjeseca vremena da odluči hoće li sama pokrenuti mjere kojima će Hrvatsku primorati na implementaciju presude ili će Slovenija nastaviti sama postupak protiv Hrvatske pred Sudom EU-a u Luksemburgu", rekao je Erjavec.

Traže angažman EU-a

U vezi s najavljenim posjetom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Bruxellesu sredinom veljače slovenski visoki diplomatski izvori rekli su za agenciju STA da Slovenija ne odbacuje dijalog s Hrvatskom, ali je taj dijalog moguć samo o implementaciji arbitražne presude.

Za to je potreban angažman Komisije, rekli su diplomati.  

"Očekujemo da će Komisija ponoviti stajalište da arbitražnu presudu treba provesti i da članica EU-a ne može djelovati protupravno, posebice ako EU želi stabilizirati prilike na zapadnom Balkanu", kazao je Iztok Mirošič, državni tajnik u Erjavčevu ministarstvu.

Slovenija inzistira na primjeni arbitražne presude, no Hrvatska se povukla iz procesa nakon što je Ljubljana kompromitirala postupak pred sudom u Den Haagu te sada traži da granični spor riješi bilateralnim pregovorima. 

Hrvatska će 'znati odgovoriti'

"Hrvatska neprihvaćanjem i neprovođenjem arbitražne odluke ne krši odredbe pravne stečevine Europske unije, te stoga ne vidi razlog za slovensko pokretanje bilo kakvog postupka protiv Zagreba pred Sudom EU-a. Ukoliko Slovenija to učini, Hrvatska će znati odgovoriti", odgovorilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. 

Sudac Koen Lenaerts, predsjednik Suda Europske unije u Luksemburgu, pred kojim Slovenija najavljuje moguću tužbu protiv Hrvatske, krajem prosinca za slovenski je tisak rekao da države članice EU-a mogu pred tom institucijom tužiti jedna drugu, no da to moraju učiniti sporazumno. Primijetio je i kako su takve tužbe rijetke. 

"U sporazumima postoji odredba da države članice mogu pred Sudom iznositi tužbu jedne države protiv druge. One to moraju učiniti sporazumno i, ako se dogovore da će s time na sud, onda to mogu učiniti", istaknuo je tada Lenaerts. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.