Oglasi

Erdogan: Turska potrošila više od 37 milijardi dolara na izbjeglice

Neki političari u Evropi retorikom protiv migranata pokušavaju da osvoje glasove građana, tvrdi turski lider.
Erdogan je napomenuo da širom svijeta postoji oko 260 miliona migranataAnadolija

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da se Turska sama neće moći suočiti s mogućim novim valom migranata.

U obraćanju na 6. Ministarskoj konferenciji u sklopu Budimpeštanskog procesa u Istanbulu, Erdogan je istakao da izgradnja visokih zidova s bodljikavom žicom nije rješenje da se spriječe ilegalne migracije, prenosi Anadolija.

Napomenuo je da širom svijeta postoji oko 260 miliona migranata, preko 68 miliona raseljenih osoba i više od 25 miliona izbjeglica.

'Prihvatili četiri miliona ljudi'

Istakao je da je Turska potrošila više od 37 milijardi dolara vlastitih nacionalnih resursa za zbrinjavanje izbjeglica.

„Mi smo tokom osam godina prihvatili 4 četiri miliona ljudi, dok neke zemlje koje posjeduju veće ekonomske mogućnosti jedu se međusobno kako ne bi prihvatili 100-150 izbjeglica“, rekao je Erdogan.

„Evropski političari, posebno rasističke partije, pokušavaju doći na vlast iskazujući neprijateljstvo prema izbjeglicama“, kazao je turski predsjednik.

Ministarska konferencija u sklopu Budimpeštanskog procesa je forum koji već više od 25 godina okuplja niz zemalja i međunarodnih organizacija oko pitanja migracija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.