Erdogan: Turska blizu 10 najvećih ekonomija

Recep Tayyip Erdogan: Blizu smo da Tursku uvedemo među deset najvećih ekonomija na svijetu (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako postoje snažni znakovi za privredni oporavak i izrazio uvjerenje da će Turska u drugoj polovini godine ostvariti “ogroman zamah u ekonomiji”.

“Stupamo u eru u kojoj će se još više osjećati prisustvo Turske u pogledu globalne proizvodnje i lanaca snabdjevanja”, kazao je on na otvaranju brane u Karsu u subotu, čemu je prisustvovao putem videolinka, prenosi Tanjug.

Rekao je da su najveće prednosti Turske kvalitetan i dinamičan ljudski kapital, strateška lokacija i snažna infrastruktura, prenosi Anadolija.

“Kao nikada ranije, blizu smo da Tursku uvedemo među deset najvećih ekonomija na svijetu”, istakao je turski lider.

Stotine brana

Erdogan je rekao da je brana u Karsu 585. brana koja je izgrađena u posljednjih 18 godina tokom vlasti njegove Partije pravde i razvoja (AKP).

Kazao je kako je Turska od početka epidemije korona virusa ostvarila značajan napredak i u pogledu stanja demokratije i ekonomije.

“Suočili smo se s pandemijom tokom koje su čak i razvijene zemlje ostale bespomoćne. Nismo imali problema u pogledu zdravstvene infrastrukture, lanaca snadbijevanja hranom i medicinskom opremom i efikasnim upravljanjem u pogledu javne sigurnosti”, rekao je turski predsjednik.

Izvor: Agencije