Erdogan: Tri turska vojnika poginula u Idlibu

Ovog mjeseca 21 pripadnik turske vojske poginuo je u Idlibu (EPA)

Trojica turskih vojnika poginula su u sirijskoj pokrajini Idlib, izjavio je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Tri naša vojnika poginula su u Idlibu, ali su se snage režima [predsjednika Sirije Bashara al-Assada] suočile s većim gubicima. Borba u Idlibu bit će nastavljena”, rekao je on u govoru koji je prenosio NTV.

Ocijenio je da se situacija u Idlibu “kreće u pozitivnom smjeru za Tursku”, prenosi Tanjug, pozivajući se na turske medije i rusku agenciju TASS.

“Nastavit ćemo razgovore s Rusijom, ali želimo naglasiti da je naše prisustvo u Idlibu zasnovano na sporazumu iz Adane [sa Sirijom]”, dodao je Erdogan i istakao da Turska “ne želi vidjeti teroriste u regiji”.

“Želimo da situacija [u Siriji] bude mirna.”

Prema navodima Reutersa, ovog mjeseca 21 pripadnik turske vojske poginuo je u Idlibu.

Ručnim bacačima protiv aviona

Ranije u četvrtak ruska državna televizija javila je kako su turski specijalci napadom iz ručnih raketnih lansera pokušali oboriti ruske i sirijske vojne avione iznad Idliba.

Reuters prenosi da je tu informaciju emitirao ruski Kanal 24 u izvještaju iz Idliba, gotovo istovremeno kada su pobunjenički i turski izvori objavili da su pobunjenici koje podržava Turska zauzeli grad Nayrab u pokrajini Idlib, prenosi Tanjug.

“Sirijski i ruski borbeni avioni doslovno spašavaju živote sirijskim vojnicima”, navodi se u dramatičnom izvještaju Kanala 24.

U izvještaju se tvrdi da ruski i sirijski avioni bez prestanka zaustavljaju napad za napadom pobunjenika te kako je let iznad Idliba vrlo opasan jer turski specijalci aktivno koriste ručne protivzračne raketne sisteme.

Reuters prenosi da se u izvještaju Kanala 24 kaže kako su zbog toga sirijski i ruski borbeni avioni prisiljeni nakon granatiranja pobunjeničkih pozicija uzvratiti i na protivzračne udare turskih specijalaca.

Izvor: Agencije