Erdogan: Sirija koristi pandemiju i krši primirje

Mohammad Javad Zarif, Bashar al-Assad
Razgovarano je i o sirijskom ustavnom odboru i političkom procesu te o stanju u pokrajini Idlib (EPA)

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan optužio je u ponedjeljak sirijsku Vladu da koristi preokupiranost svijeta pandemijom korona virusa kako bi pojačala napade na područja na sjeverozapadu zemlje, koja su pod kontrolom pobunjenika, čime je prekršila primirje.

Obraćajući se nakon sastanka Vlade, on je zaprijetio da će poduzeti korake ako Sirija nastavi kršiti primirje u provinciji Idlib, prenosi Tanjug.

“Turska ostaje posvećena sporazumu koji je postigla s Rusijom i neće dozvoliti agresiju [sirijskog] režima. Ako režim, koji je prekršio primirje i druge uvjete sporazuma, nastavi na ovaj način, platit će cijenu i imat će teške gubitke”, rekao je Erdogan.

Erdogan se obratio nakon izvještaja o ograničenim kršenjima primirja sirijske vlade i razmjeni vatre između sirijskih vojnika i oporbenih snaga, koje podržava Turska, iako, kako navodi AP, izgleda da se primirje održava.

Razgovorali Zarif i Assad

Sporazum o prekidu vatre postignut je 5. ožujka, uz posredstvo Rusije i Turske, koje podržavaju suprostavljene strane u sukobu u Siriji.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je ranije u ponedjeljak, tijekom razgovora sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom, najavio da Rusija, Iran i Turska planiraju uskoro organizirati pregovore o Siriji u Astana formatu.

“Spominjući telefonski poziv koji je ranije imao sa specijalnim predstavnikom Ujedinjenih naroda za Siriju Geirom Pedersenom, Zarif je rekao [sirijskom] predsjedniku da će razgovori između Irana, Turske i Rusije – jamaca Astanskog procesa – biti organizirani uskoro”, priopćilo je iransko Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

Iranski diplomat je razgovarao i o sirijskom ustavnom odboru i političkom procesu, kao i o stanju u pokrajini Idlib.

Izvor: Agencije