Erdogan: Sigurne zone omogućit će povratak izbjeglica u Siriju

Erdogan je istakao da se gotovo 300.000 Sirijaca već vratilo u područja koja kontroliraju pobunjenici na sjeveru Sirije koje podržava Ankara (EPA)

Turska planira formirati sigurne zone na sjeveru Sirije kako bi se sirijske izbjeglice koje su u Turskoj mogle vratiti u domovinu, rekao je danas predsjednik te države Recep Tayyip Erdogan.

On je govorio u Istanbulu i istakao da se gotovo 300.000 Sirijaca već vratilo u područja koja kontroliraju pobunjenici na sjeveru Sirije koje podržava Ankara, te dodao kako očekuje da se milioni sirijskih državljana vrate u predložene sigurne zone.

U Turskoj je približno četiri miliona sirijskih izbjeglica.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u decembru povlačenje približno 2.000 američkih vojnika iz Sirije da bi Erdogan kasnije rekao da su u toku rasprave o uspostavljanju 32 kilometra duboke sigurne zone u Siriji, duž granice s Turskom.

Stavovi u vezi s YPG-om

U petak je Erdogan rekao kako Turska očekuje da sigurna zona bude formirana za nekoliko mjeseci ili će ona to uraditi bez pomoći drugih država.

Istakao je da će zona za cilj imati zaštitu Turske od “terorista”, misleći na sirijske kurdske milicije koje imaju podršku SAD-a i koje kontroliraju područja na sjeveroistoku Sirije, uz granicu s Turskom.

Zvanična Ankara želi da zona suzbije djelovanje boraca kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG), koje je SAD obučio i opremio za borbu protiv oružane grupe ISIL.

Pripadnici YPG-a bili su, u očima Washingtona, efikasna kopnena sila u borbi protiv ISIL-a, ali Ankara smatra da su povezani s ilegalnom Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koju SAD i Turska drže na listama terorističkih organizacija.

Izvor: Al Jazeera i agencije