Erdogan prijeti sirijskim snagama u Idlibu

Ankara je poslala hiljade vojnika i kamione pune opreme u regiju kako bi pomogla pobunjenicima (EPA)

Turska planira ove sedmice potisnuti snage sirijske vlade od svojih vojnih posmatračkih tačaka u sjeverozapadnoj sirijskoj pokrajini Idlib, izjavio je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, unatoč tome što one nastavljaju napredovati uz podršku ruske vojske.

Gotovo milion Sirijaca raseljeno je u posljednja tri mjeseca zbog borbi između pobunjenika, koje podržava Turska, i sirijskih snaga, koje žele osvojiti posljednje veliko pobunjeničko uporište u zemlji nakon devet godina rata, prenosi Hina.

Ankara je poslala hiljade vojnika i kamione pune opreme u regiju kako bi pomogla pobunjenicima.

“Planiramo do kraja ovog mjeseca osloboditi naše posmatračke tačke od okruženja [sirijskih vladinih snaga], na ovaj ili onaj način”, rekao je Erdogan u govoru pred zastupnicima svoje Partije pravde i razvoja (AKP).

Novo napredovanje Assadove vojske

No, snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada nastavljaju napredovati.

U srijedu su na jugu Idliba zauzele nekoliko sela, prema navodima Sirijske opservatorije za ljudska prava.

Cilj im je grad Kafar Avid, čijim bi zauzimanjem prisilile pobunjenike da se povuku iz šire zone, uključujući njihovo posljednje uporište u pokrajini Hama.

Erdogan je 5. februara prvi put zatražio od sirijskih snaga da se povuku iza linije turskih posmatračkih tačaka do kraja februara, zaprijetivši im u suprotnom da će ih turske snage potisnuti.

Turska je postavila 12 posmatračkih tački oko zone deeskalacije u Idlibu, po sporazumu iz 2017. dogovorenom s Rusijom i Iranom, ali neke su sada iza linija koje drže sirijske vladine snage.

Sirijski pobunjenici, koje podržava turska vojska, zauzeli su ove sedmice grad Nairab u Idlibu, prema pobunjeničkim i turskim izvorima, što je prvo područje koje je ponovo oduzeto sirijskim snagama.

Sirijske snage približavaju se kampovima za raseljene kod turske granice, pa oni strahuju da će se naći usred borbi.

Dosadašnji razgovori bez napretka

Turski i ruski zvaničnici trebali bi kasnije u srijedu u Ankari održati treći krug razgovora o smanjenju napetosti u regiji.

Na dosadašnjim razgovorima nije bilo napretka.

Premda je Moskva optimistična, jedan turski zvaničnik kazao je da rezultate ne očekuje prije samita Turske, Rusije i Irana 6. marta.

Erdogan je u srijedu rekao da se nada da će uskoro biti riješeno pitanje korištenja zračnog prostora iznad Idliba.

Rusija kontrolira taj zračni prostor i svakodnevno bombardira pobunjenike.

Izvor: Agencije