Erdogan poručio Trumpu: Nikad nećemo proglasiti prekid vatre

Recep Tayyip Erdogan: Ne možemo proglasiti primirje dok Turska ni protjera 'terorističku organizaciju' sa svoje granice (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je poručio predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu kako Turska nikad neće proglasiti prekid vatre na sjeveroistoku Sirije, objavila je turska televizija NTV.

On je razgovarao s novinarima po povratku iz azerbejdžanske prijestolnice Bakua te naveo kako se nastavljaju razgovori s Washingtonom i Moskvom oko sirijskih gradova Kobane i Manbij.

Dodao je kako “nije negativno” da sirijska vojska uđe u Manbij sve dok nema kurdskih boraca u tom području.

Predsjednik Turske je, također, istakao kako je poručio američkom kolegi da Ankara “neće pregovarati s terorističkom organizacijom” te kako je to bio odgovor na Trumpovu ponudu posredovanja.

“Oni [SAD] nam kažu da proglasimo primirje. Mi nikad ne možemo proglasiti primirje dok Turska nije protjerala terorističku organizaciju sa svoje granice. Oni na nas vrše pritisak da prekinemo operaciju. Mi imamo jasan cilj, ne brinu nas sankcije”, istakao je Erdogan po povratku iz Azerbejdžana.

Ofanziva na sjeveru Sirije

Agencije podsjećaju kako je Turska prošle sedmice pokrenula vojnu ofanzivu na sjeveru Sirije, s ciljem da potisne sa svoje granice sirijske kurdske borce iz Jedinica narodne zaštite – YPG.

Trump je u ponedjeljak telefonom razgovarao s Erdoganom i tražio prekid turske ofanzive u Siriji.

Snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u utorak su počele ulaziti u određene sektore na sjeveru Sirije koji nisu bili pod njihovom kontrolom na osnovu sporazuma postignutog s kurdskim vlastima kako bi se zaustavila turska ofanziva.

Erdogan je u utorak telefonom razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i prihvatio poziv da narednih dana dođe u Moskvu, saopćio je Kremlj.

Izvor: Agencije