Erdogan poručio Macronu: Islam i terorizam su nespojivi

Erdogan: 'Pogrešno je islam, koji u svom imenu nosi značenje mira, povezivati s terorizmom' (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan ponovo je u ponedjeljak iznio kritike na račun francuskog predsjednika Emmanuela Macorna, poručivši mu da je pogrešno islam, koji u svom imenu nosi značenje mira, povezivati s terorizmom te da bi mu bilo bolje da se bavi “Žutim prslucima”, koji su izašli na ulice Pariza.

Erdogan se u Istanbulu obratio na Samitu ministara za socijalne poslove zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC), prenosi Anadolija.

“Imali smo priliku čuti francuskog predsjednika, koji je na posljednjem samitu NATO-a govori o ‘islamskom terorizmu’. Više puta rekao sam mu da islam u korijenu svog imena nosi značenje mira. Kako možete islam, odnosno mir poistovjetiti s terorizmom? Takvo što je nemoguće. Isto to ponovio je i na posljednjem samitu NATO-a”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik govorioje i o političkom utjecaju i ekonomskom napretku muslimana u svijetu, koji je ocijenio kao nedovoljan.

“Danas muslimani, koji čine četvrtinu svjetske populacije, nažalost, nemaju politički utjecaj ni ekonomski, socijalni i kulturni razvoj koji bi bili proporcionalni njihovoj moći”, kazao je Erdogan.

‘Dokad ćemo šutjeti?’

Podsjetio je da u temelju osnivanja OIC-a stoji pitanje Jerusalema te naglasio da se svakog dana pogoršava stanje u Jerusalemu, odnosno u Palestini, koja je, poručio je, neodvojiva od njega.

“Kao Turska, osjećamo da smo često sami kad ukazujemo na probleme u vezi s Jerusalemom i Palestinom. Svjesni smo da je jedan od razloga terorističkih napada i ekonomskih sabotaža s kojima smo suočeni posljednjih godina upravo naš principijelan stav na tom planu”, smatra Erdogan.

Postavio je pitanje dokad će muslimani šutjeti na sve ono što im se danas događa.

“Napadaju li naše džamije? Napadaju. Ubijaju li muslimane? Ubijaju. I dokad ćemo mi na sve to šutjeti? Ako mi na sve ovo ne podignemo glas, sve dok ne budemo reagirali bit ćemo izloženi velikom pritisku”, rekao je turski predsjednik.

Izvor: Agencije